"KIJEV TO ZASLUŽUJE": Borelj gura Ukrajinu u EU, Orban još uvek čvrsto PROTIV toga

Autor: Tanjug

Svet

11.12.2023

11:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Briselu se danas održava sastanak ministara spoljnih poslova Unije sa ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrom Kulebom.

"KIJEV TO ZASLUŽUJE": Borelj gura Ukrajinu u EU, Orban još uvek čvrsto PROTIV toga

Foto: Tanjug/AP

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da Brisel želi da pomogne Ukrajini pružajući dalju vojnu pomoć i da toj zemlji omogući pristupanje punopravnom članstvu.

Borelj je na platformi Iks napisao da vojna podrška EU Ukrajini mora biti održiva i uvećana, a da je otvaranje pregovora prioritet Ukrajine i da Kijev to zaslužuje.

- Lideri EU će ove sedmice doneti važne odluke - istakao je Borelj. 

U Briselu se danas održava sastanak ministara spoljnih poslova Unije sa ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrom Kulebom, a Kuleba je pred sastanak izjavio da bi bilo "poražavajuće" i za Ukrajinu i za EU ako lideri Unije ne bi dali zeleno svetlo za pregovore o članstvu Kijeva na samitu kasnije ove sedmice, prenosi Rojters.

Kuleba je rekao novinarima da ne može ni da zamisli kakve bi katastrofalne posledice mogle da nastanu ukoliko Evropski savet ne bude doneo odluku o pristupanju Ukrajine.

- Sve ključne preporuke Venecijanske komisije su implementirane u ukrajinsko zakonodavstvo... - odgovorio je Kuleba na pitanje novinara zašto je Kijev uveren da su postignute reforme dovoljne da se zadovolje zahtevi Mađarske.

Kuleba je izrazio uverenje da će proces proširenja EU biti nastavljen i da će Ukrajina biti u Uniji.

- Ali, ostaje pitanje da li će neko uspeti da uspori ovaj proces ili će Kijev glatko ući u EU - istakao je Kuleba.

Republika

Foto: Tanjug/VLADA MAĐARSKE/VIVIEN CHER BENKO

Viktor Orban

Mađarska blokira osmu tranšu vojne pomoći Kijevu iz Evropskog mirovnog fonda u iznosu od 500 miliona evra, kao i pakete vojne podrške EU Kijevu u iznosu od 20 milijardi evra i makrofinansijske pomoći u iznosu od 50 milijardi evra od 2024. do 2027. godine.

Osim toga, Budimpešta se protivi pokretanju pregovora o pristupanju Ukrajine EU, o čemu će se raspravljati na samitu Unije od 14. do 15. decembra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading