NOVA ČISTKA U SAMOM VRHU UKRAJINE! Zelenski smenio šefa bezbednjaka, opasnu ZVERKU iz SBU-a! Otkriveni detalji

Autor:

Svet

01.05.2024

23:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavna ostavka ministra poljoprivrede takođe je pokazatelj ozbiljnosti situacije

NOVA ČISTKA U SAMOM VRHU UKRAJINE! Zelenski smenio šefa bezbednjaka, opasnu ZVERKU iz SBU-a! Otkriveni detalji

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je Iliju Vitjuka, šefa Odeljenja za kibernetičku bezbednost Ukrajinske bezbednosne službe (SBU), zbog optužbi za korupciju.

Ova smena dolazi u sklopu obećanja Zelenskog o oštroj borbi protiv korupcije i zloupotrebe državnih sredstava, i kao preduslov za primanje Ukrajine u Evropsku uniju.


Ukrajinski mediji su prethodno objavili da se vodi istraga o tome da je Vitjukova supruga kupila luksuzni stan u centru Kijeva.

Ova optužba dodatno je osnažila sumnje u koruptivno ponašanje visokog zvaničnika, a samo delimično suspendovanje koje je prethodilo smeni ukazivalo je na ozbiljne probleme unutar SBU.


Zelenski je postavio jasne ciljeve kada je reč o borbi protiv korupcije, pa je istakao da je to ključni faktor za dalji napredak Ukrajine i njen put ka integraciji u Evropsku uniju.

Ova smena predstavlja samo jedan od koraka ka ostvarivanju tih ciljeva, a nedavna ostavka ministra poljoprivrede Mikole Solskog takođe je pokazatelj ozbiljnosti situacije kada je u pitanju korupcija u zemlji.

Ukrajina se suočava sa reputacijom jedne od najkorumpiranijih zemalja u Evropi, pa je borba protiv korupcije ključni prioritet za trenutnu vlast, prenela je Hina.

Ova situacija zahteva odlučne akcije i reforme kako bi se suzbila korupcija i osigurala transparentnost i odgovornost u javnom sektoru.

Ovo je još jedna u nizu čistki koje je pokrenuo aktuelni ukrajinski predsednik u vreme kada Ukrajina ratuje protiv Rusije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading