NEREDI ZA PRVI MAJ: Turska policija suzavcem na povorku, u Grčkoj demonstranti tražili veće plate

Autor:

Svet

01.05.2024

18:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napetost u Istanbulu: Protesti na Trgu Taksim

NEREDI ZA PRVI MAJ:  Turska policija suzavcem na povorku, u Grčkoj demonstranti tražili veće plate

Foto: Tanjug/AP


Turska policija je koristila suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su pokušavali da formiraju povorku na simboličnom Trgu Taksim u Istanbulu u sredu, na Međunarodni praznik rada. Video snimci turske CNN pokazuju akciju policije i sukobe koji su izbili između organa reda i demonstranata. Bezbednosne snage su formirale više linija kako bi blokirale pristup Trgu Taksim, i prema rečima ministra unutrašnjih poslova Alija Yerlikaje, 210 osoba je navodno uhapšeno.

Foto: Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

 

 

Vlasti su zabranile okupljanja i proteste na trgu, pozivajući se na bezbednosne zabrinutosti. Trg Taksim ima simboličan značaj za sindikate i opoziciju. 1. maja 1977. godine, snajperi su otvorili vatru na demonstrante okupljene tamo da obeleže Međunarodni praznik rada, što je rezultiralo brojnim žrtvama. Trg je takođe postao fokalna tačka za antivladine proteste 2013. godine, proistekle iz prigovora na planove razvoja Gezi parka, koji se nalazi pored Trga Taksim.

Foto: Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

 

 


Protesti radnika u Atini

U znak solidarnosti sa radničkim pokretima širom sveta, stotine grčkih radnika prošetale su centrom Atine u sredu, zahtevajući povećanje plata koje bi ih uskladile sa evropskim prosekom. Demonstranti su takođe izrazili nezadovoljstvo zbog aktuelnih sukoba u Gazi. Protest je doveo do poremećaja u pomorskim aktivnostima, autobuskom saobraćaju i radu metroa u glavnom gradu Grčke, jer su radnici transporta podržali 24-časovni štrajk koji su proglasili glavni grčki sindikati u privatnom i javnom sektoru povodom Praznika rada.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

 

 

Protest je kulminirao mirnim okupljanjem ispred grčkog parlamenta, gde su podignute palestinske zastave, a baloni su pušteni u nebo kao gest solidarnosti sa narodom Gaze.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

 

 


Radnički aktivizam u Tunisu

U međuvremenu, u srcu Tunisa, više od 2500 aktivista iz glavnog sindikalnog centra zemlje, UGTT, okupilo se u sredu kako bi obeležili praznik. Njihovo okupljanje imalo je za cilj da zagovara "odbranu socijalnog dijaloga i prava sindikata". Mahajući tunižanskim i palestinskim zastavama, aktivisti su pokazivali transparente kojima su zahtevali "jednaku platu za jednak rad" i osudili visoke cene u zemlji, pogoršane godišnjom stopom inflacije od 8 procenata.

Događaji u Istanbulu, Atini i Tunisu naglašavaju trajni značaj Međunarodnog praznika rada, sa radnicima i aktivistima koji koriste ovu priliku da se zauzmu za svoja prava i izraze solidarnost sa globalnim uzrocima.

(Jutarnji)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading