"OVO SAM ZAPISAO"! Inspektor koji je prvi došao na mesto ubistva novinarke Džil Dando progovorio o umešanosti LEGIJE u zločin!

Autor:

Svet

01.05.2024

20:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Metak "parabelum" kalibra 9 milimetara je onaj koji u međunarodnoj upotrebi koriste vojska i policija. "Kratka" od 9 milimetara, ona kojom je ubijena Džil, manje je moćna i izbacuje metke brzinom manjom od brzine zvuka. Ovo nije bilo oružje profesionalnog ubice, kaže inspektor.

"OVO SAM ZAPISAO"! Inspektor koji je prvi došao na mesto ubistva novinarke Džil Dando progovorio o umešanosti LEGIJE u zločin!

Foto: youtube.com/KillianM2/printscreen

Inspektor Hamiš Kembel prvi je stigao na lice mesta ubistva novinarke Džil Dando, a njegovo svedočenje o tom tragičnom događaju iz 1999. godine otkriva brojne neobične okolnosti.

Džil Dando je brutalno ubijena ispred svoje kuće u Fulamu, bogatom delu Londona, izazivajući šok i nevericu među kolegama novinara. Detektivi su se suočili sa neobičnim detaljima - umesto napada nožem, Dando je smrtno stradala od prostrelne rane u glavu, dok njen sat i nakit nisu ukradeni. Ovo je bilo samo jedno od pitanja koja su ostala bez odgovora, a spekulacije o motivima ubistva rasle su iz dana u dan.

Tokom istrage, pojavile su se različite teorije o motivima ubistva, uključujući tvrdnje o umešanosti ruskih gangstera i čak policajaca. Takođe, postojala je tvrdnja da je atentator možda bio žena obučena kao muškarac. Dodatno, došlo je do spekulacija o mogućoj umešanosti srpskih snaga, posebno nakon NATO bombardovanja Jugoslavije, a sada se sve češće pominje da je atentat izvršio Milorad Ulemek Legija.
 

Kembel, kako kaže, ne veruje u tu teoriju.

- Pisao sam u svojim ličnim beleškama, u prvim nedeljama, da smatram da je ubistvo delo nekoga ko je usamljenog strelca ili nekoga ko je opsesivan. Dvadeset pet godina kasnije, još uvek nema ništa od priče o velikim kriminalnim mrežama. Niko ne izlazi sa detaljima. Dakle, mora da je to bio neko ko je delovao samoinicijativno. U to sam siguran. Balistički dokazi i izveštaj su doveli do zaključka da je čaura pronađena na mestu ubistva bila duga 9 milimetara. Postoje dve vrste municije od 9 milimetara, 'kratka' i 'parabelum'. Pojmovi se odnose na dužinu kućišta, dok je prečnik (9mm) isti. 'Kratka' ima kućište dužine 17 milimetara, a 'parabelum' ima kućište od 19 milimetara - navodi Kembel, prenosi Mondo.

- Metak 'parabelum' kalibra 9 milimetara je onaj koji u međunarodnoj upotrebi koriste vojska i policija. "Kratka" od 9 milimetara, ona kojom je ubijena Džil, manje je moćna i izbacuje metke brzinom manjom od brzine zvuka. Ovo nije bilo oružje profesionalnog ubice - dodaje, verujući da je ubistvo Džil Dando bilo amatersko.

- Taj neko prilazi usred bela dana, bez maske i bez rukavica. Ispaljuje jedan metak koji ostavlja tragove čaure i, što je izuzetno i važno, lokaciju. Znači da ubistvo nije bilo unapred planirano - konstatuje detektiv. 

Ove sedmice je u saopštenju navedeno da će policajci razmotriti sve nove informacije koje budu ponuđene snagama kako bi utvrdile da li one 'predstavljaju novu i realističnu liniju istrage'. Kembel je, međutim, pesimističan u pogledu toga da će u ovom slučaju ikada postojati trajna pravda.

- Mislim da je verovatnoća za tako nešto, izuzetno mala, jer su potrebni materijalni dokazi da potkrepe slučaj. Dokazi o identitetu za sada nisu dobri. Zamoliti bilo koga od svedoka koji su videli osobu u Gouvan aveniji da sada izađe i identifikuje osobu bilo bi praktično nemoguće - podvlači Kembel.


Džil Dando je sahranjena sa svojom majkom Džin, koja je umrla 1986. godine, nedaleko od njenog oca Džeka, koji je umro u 91. godini, deceniju nakon svoje ćerke. Na uglačanom granitu ispisana je jednostavna posveta: "Tvoj predivan osmeh, ta netaknuta elegancija - prava si zvezda, volimo te."

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading