LEGIJA UBIO NOVINARKU? Šokantna tvrdnja Britanaca o likvidaciji u Londonu 1999.

Autor:

Hronika

23.04.2024

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekspert Emi Polito tvrdi da su usne, brada, kosa i zulufi slični, a da su oblik i veličina nosa i ušiju isti

LEGIJA UBIO NOVINARKU? Šokantna tvrdnja Britanaca o likvidaciji u Londonu 1999.

Foto: foto privatna arhiva, Profimedia, mirroe foto printscreen

Britanska policija traži nepoznatog muškarca, koji je 26. aprila 1999. snimljen kamerom kako se udaljava s mesta ubistva poznate voditeljke BBC Džil Dando u Londonu, a Miror navodi tvrdnje eksperta Emija Polita, koji kaže on liči na Milorada Ulemeka Legiju, koji služi kaznu zatvora od 40 godina zbog atentata na premijera Zorana Đinđića i drugih zločina.

LIČI I NA FOTO-ROBOT

Džil Dando ubijena je ispred vrata svoje kuće jednim metkom iz pištolja kalibra devet milimetara, koji joj je bio prislonjen na glavu. Nekoliko sati kasnije nepoznata osoba telefonom je rekla da je ona ubijena zbog bombardovanja SR Jugoslavije. Posle obimne istrage uhapšen je Beri Džordž i kasnije osuđen na doživotnu robiju. Međutim, na ponovljenom suđenju 2001. utvrđeno je da je on nevin i da je pravi ubica još na slobodi.

Foto: mirror foto printscreen

Foto robot

Rade Marković ga u aprilu zvao u Beograd

Jedinica za specijalne operacije, odnosno "crvene beretke", u aprilu 1999. nalazila se na Kosovu i Metohiji. Milorad Ulemek Legija je na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. rekao da ga je tadašnji načelnik DB Rade Marković početkom aprila 1999. pozvao s Kosova u Beograd.

Ulemek je svedočio da mu je Marković preneo naredbu za likvidaciju Slavka Ćuruvije, koju je on odbio jer su pripadnici JSO bili na Kosovu, pa to nisu mogli da urade.

Od tada britanska policija nastavlja potragu za ubicom Džil Dando. Sad Miror piše da stručnjak za upoređivanje lica Emi Polito, koji sarađuje s policijom, tvrdi da je uočio više sličnosti između nepoznatog muškarca i Milorada Ulemeka Legije. Polito kaže da nepoznati muškarac sa snimka i Legija imaju slično oblikovane usne, bradu, kosu, zulufe, te da su oblik i veličina noseva i ušiju isti.

- Fotografija ima određena ograničenja zbog kvaliteta, ali u tom okviru nisu pronađene razlike između nepoznatog čoveka i Legije. Postoje brojne sličnosti između dvojice muškaraca, pogotovo u predelu usana i linija kose koje potkrepljuju tvrdnje da je reč o istoj osobi - navodi se u izveštaju Polita.

Foto: youtube.com/KillianM2/printscreen

Džil Dando

Osim toga, veštak je istakao da se udubljenje na Legijinom nosu ne vidi na snimku, ali da postoji na foto-robotu koji je napravio očevidac u to vreme. Polito je naglasio da bi bilo bi moguće napraviti precizniji nalaz ako se dobije kvalitetniji snimak kamere.
Miror navodi da je Aleksandar Kovačević, advokat Milorada Ulemeka Legije, rekao da njegov klijent nije hteo da učestvuje kad je upitan da li je ubio Džil Dando.

- Obaveštavam vas da je moj klijent obavešten o ovome i da nije zainteresovan da učestvuje - naveo je Miror Kovačevićev odgovor.

Sumnjalo se na osvetu za bombardovanje RTS

Istraga ubistva Džil Dando bila je najobimnija još od potere za Jorkširskim Trbosekom 1975. Policija je ispitala oko 2.500 ljudi, a razmotreno je nekoliko mogućih motiva zločina.
Među njima se isticala "srpska varijanta". Naime, odmah nakon ubistva i danima kasnije, stizali su telefonski pozivi BBC i drugim britanskim medijima u kojima navodno srpske grupe preuzimale odgovornost za likvidaciju Dandove, koja je tri nedelje ranije na BBC objavila prilog o Albancima navodno izbeglim s Kosova. Razmatrane su mogućnosti da je reč o grupi iz Republike Srpske ili SR Jugoslavije, te da je reč direktno o osveti za bombardovanje RTS tri dana ranije - 23. aprila 1999.

NOVA ISTRAGA

Skotland jard je na 25. godišnjicu ubistva Džil Dando potvrdio da istraga nije prekinuta.

- Tokom svih ovih godina pokušavali smo da utvrdimo da li istragu možemo da pokrenemo s mrtve tačke, koristeći se napretkom tehnologije i forenzike. Nijedno nerazjašnjeno ubistvo nikada nije zatvoreno i detektivi uvek razmotre svaku novu informaciju da bi procenili da li je moguće da se zločin rasvetli - naveo je Skotland jard.

Činjenice

UTVRĐENE NA UVIĐAJU

- Džil Dando stigla do ulaznih vrata svoje kuće u Fulamu u 11.32
- Njeno telo 14 minuta kasnije otkrila komšinica Helen Dobl i pozvala policiju
- Kad je uzela ključ, ubica je zgrabio s leđa i gurnuo joj lice na stepenište
- Ubica joj prislonio pištolj na levu slepoočniocu i pucao
- Iz čaure ručno bio izvađen deo eksploziva da bi pucanj bio slabiji
- Komšija Ričard Hjuz čuo samo vrisak i opisao ubicu za foto-robot

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading