AMERIČKI KONGRES USVOJIO NAJVEĆI BUDŽET IKADA! Za odbranu rekordnih 886 milijardi dolara: Zelenski u velikom problemu, Ukrajina se neće radovati zbog OVOGA!

Autor:

Svet

14.12.2023

22:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od dve trećine Predstavničkog doma američkog Kongresa glasalo je u četvrtak za predlog zakona o odbrambenoj politici koji uključuje rekordnih 886 milijardi dolara godišnje vojne potrošnje i odobrava politiku kao što je pomoć Ukrajini i odbijanje Kine u Indo-Pacifiku.

AMERIČKI KONGRES USVOJIO NAJVEĆI BUDŽET IKADA! Za odbranu rekordnih 886 milijardi dolara: Zelenski u velikom problemu, Ukrajina se neće radovati zbog OVOGA!

Foto: shutterstock

Zakon o odobrenju nacionalne odbrane, ili NDAA, sa 310 prema 118, podržao je Dom uz snažnu podršku republikanaca i demokrata. Bilo je to više od dvotrećinske većine koja je bila potrebna da se ta mera usvoji i pošalje u Belu kuću da bi predsednik Džo Bajden potpisao zakon, javlja En-Bi-Si njuz (NBC news).

Kompromis između dve stranke i dva veća

Odvojeno od zakona o izdvajanjima koji određuju nivoe vladine potrošnje, NDAA odobrava sve, od povećanja plata za vojnike, ovogodišnje će biti 5,2 odsto, do kupovine brodova, municije i aviona.

Glasanje za ovogodišnji zakon, koji ima skoro 3.100 stranica i odobrava rekordnih 886 milijardi dolara, što je tri odsto više u odnosu na prošlu godinu, značilo je da je Kongres usvojio NDAA već 63 godine zaredom. 

Konačna verzija NDAA izostavila je odredbe koje se bave društvenim pitanjima koja izazivaju podele, kao što su pristup abortusu i tretman transrodnih pripadnika službe, a koje su bile uključene u verziju koju je usvojio Predstavnički dom sa republikanskom većinom zbog prigovora demokrata, preteći da poremete zakonodavstvo.

Senat pod kontrolom demokrata podržao je NDAA, takođe sa snažnom dvostranačkom većinom 87 prema 13, u sredu.

Fiskalni NDAA za 2024. godinu je zakon koji odobrava sredstva za nacionalnu odbranu i druge kritične prioritete odbrane, osiguravajući da američke snage imaju obuku, opremu i resurse potrebne za izvršavanje svojih misija.

Ovaj zakon je usvojen u junu 2023. godine i podržava ukupno 886,3 milijarde dolara za nacionalnu odbranu u fiskalnoj godini 2024. godine.

Odeljak 702 Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi (FISA) je sporni domaći nadzorni organ koji je produžen na četiri meseca, dajući zakonodavcima više vremena da reformišu ili zadrže program. Iako je ta odredba naišla na prigovore u Senatu i Domu, nije bilo dovoljno da se izbaci zakon iz koloseka.

Mera odobrena ove nedelje predstavlja kompromis između dve stranke i dva veća.

Foto: Tanjug AP

 

Odobrena daleko manja sredstva za pomoć Ukrajini od traženih

Predlog zakona produžava jednu meru za pomoć Ukrajini, inicijativu za pomoć u bezbednosti Ukrajine, do kraja 2026. godine, odobravajući 300 miliona dolara za program u fiskalnoj godini koja se završava 30. septembra 2024. i narednoj.

Međutim, ta cifra je mala u poređenju sa 61 milijardom dolara pomoći Ukrajini koju je Bajden zatražio od Kongresa da odobri pomoć Kijevu u borbi protiv ruske invazije koja je počela u februaru 2022. 

Taj zahtev za hitnu potrošnju je zaglavio u Kongresu, pošto su republikanci odbili da odobre pomoć Ukrajini, pošto demokrate nisu pristale na značajno pooštravanje zakona o imigraciji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se u utorak sa poslanicima na Kapitolu kako bi izneo argumente za finansiranje koje je tražio Bajden, ali je izašao sa sastanaka bez dogovora sa republikancima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading