SUKOB NA VIDIKU - ZELENSKI MOLI KONGRES: Da li će Amerika poslati vojsku u Ukrajinu?

Autor: Informer

Svet

12.12.2023

19:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zelenski se sastao sa američkim kongresmenima na Kapitol Hilu

SUKOB NA VIDIKU  - ZELENSKI MOLI KONGRES: Da li će Amerika poslati vojsku u Ukrajinu?

Foto: Tanjug/AP


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski boravio je u Vašingtonu kako bi zatražio nastavak vojne pomoći SAD u borbi protiv Rusije. Sastao se sa američkim senatorima iza zatvorenih vrata, u prisustvu Čaka Šumera, lidera demokratske većine u Senatu, i Miča Mekonela, lidera republikanaca. Šumer je izjavio novinarima da je Zelenski jasno istakao potrebu za pomoći i da veruje da bi uz podršku mogao da pobedi u ratu.

Međutim, pojedini republikanci izražavaju skepticizam u vezi sa efikasnošću nove pomoći, posebno nakon letnje ofanzive koja nije dala očekivane rezultate. Republikanski senator Ron Džonson izrazio je sumnju u to da nova pomoć Ukrajini može zaista da ih dovede do pobede nad Rusijom.


Zelenski se sastaje sa predstavnicima američke administracije


Tokom posete Vašingtonu, Zelenski će se privatno sastati sa predsednikom Predstavničkog doma Majkom Džonsonom, a zatim će imati konferenciju za novinare sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u Beloj kući. Važno je istaći da je Bela kuća saopštila Kongresu da će vlada ostati bez novca za slanje oružja Ukrajini posle kraja godine.

Republikanci i demokrate u Kongresu imaju različite stavove o pomoći Ukrajini
Kongres je odobrio više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu od početka ruske invazije, ali od tada nisu odobrena nova sredstva. Republikanci traže više detalja o ciljevima administracije u Ukrajini i ističu da nova pomoć mora biti praćena promenama u migracionoj politici, koja izaziva duboke podele na američkoj političkoj sceni. Demokratski senator Kris Marfi je izrazio optimizam u vezi sa postizanjem dogovora o imigracionoj politici i novoj potrošnji do kraja godine, dok su republikanci pesimističniji.



Bajden upozorava na mogućnost vojnog sukoba sa Rusijom


Predsednik Bajden je upozorio da bi američke trupe mogle biti prisiljene da se bore protiv Rusije ako dođe do napada na evropskog saveznika, člana NATO-a. Anketa je pokazala da postoji podeljeno mišljenje Amerikanaca u vezi sa slanjem oružja Ukrajini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading