PUTIN REŠIO ZAGONETKU DIVERZIJE NA ''SEVERNOM TOKU'': Gasovod digli u vazduh Amerikanci, čeka se reakcija Vašingtona!

Autor:

Svet

14.12.2023

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Rusije Vlaadimir Putin ocenio je da su eksploziju na gasovodima ''Severni tok'' i ''Sevrni tok'' 2 izveli Amerika ili neka, druga zemlja uz njihovu asistenciju.

PUTIN REŠIO ZAGONETKU DIVERZIJE NA ''SEVERNOM TOKU'': Gasovod digli u vazduh Amerikanci, čeka se reakcija Vašingtona!

Foto: Tanjujg/ap, Printscreen/https://www.youtube.com/@guardiannews

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, izjavio je da su gasovodi “Severni tok” i “Severni tok 2” najverovatnije digle u vazduh SAD ili neko drugi uz njihovu pomoć, na godišnjoj pres-konferenciji.

To što Evropa ne dobija dovoljno gasa, to su njihovi problemi. Ma koliko to bilo čudno, pokušali su na nas da svale krivicu da mi nešto ne prodajemo. To je potpuna glupost, jer nismo mi zatvorili gasovod 'Jamal-Evropa' u Poljskoj, nismo mi zatvorili drugi krak gasovoda preko teritorije Ukrajine. To je uradila Ukrajina. Nismo mi digli u vazduh 'Severni tok 1' i delimično 'Severni tok 2'. To su najverovatnije učinili Amerikanci - precizirao je ruski predsednik.

Dodao je da ruska kompanija "Gasprom" ispunjava svoje obaveze, između ostalog vezano za tranzit gasa preko Ukrajine.

Putin je odbacio tvrdnje da Rusija nije ispunila svoje obaveze u vezi sa tranzitom gasa preko Ukrajine i rekao da su oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda otkrivena 26. septembra prošle godine.

Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji i najavile su nacionalne istrage o diverziji, ali su odbile da i Rusija učestvuje.

Operator “Severnog toka”, kompanija “Nord strim AG”, saopštila je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.

Američki novinar Simor Herš je objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama “Severnog toka”. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a “Baltops” na leto 2022. godine pod cevovode “Severnog toka” postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani. 

Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Vašingtona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading