SVI TRAGOVI VODE U KIJEV: Nemački novinari 6 meseci istraživali diverziju Severnog toka - evo ko je kriv! Pripreman napad i na Turski tok!

Autor:

Svet

26.08.2023

14:29 >> 14:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova istraživanja nemačkih medija su pokazala da su mogući diverzanti, koji su izvršili sabotažu gasovoda Severni tok pobegli u Ukrajinu.

SVI TRAGOVI VODE U KIJEV: Nemački novinari 6 meseci istraživali diverziju Severnog toka - evo ko je kriv! Pripreman napad i na Turski tok!

Foto: youtube.com/Printscreen

Nemački nedeljni list „Der Spiegel” i „ZDF” su izvršili istraživanje, a brojne podatke su procenili  stručnjaci nemačke Savezne kriminalističke policije i Savezne policije. Oni su okupili tim od više od 24 novinara koji su u periodu od 6 meseci tragali za počiniocima, nadajući se da će razumeti kako je operacija organizovana i izvedena, i što je najvažnije, ko su ti počinioci!?

Polugodišnja istražna operaciju tokom koje je tim pokušavao da rekonstruiše višestruke faze sabotaže, navelo je autore da izvuku prilično zanimljiv zaključak; Iako su mnogi stručnjaci i političari smatrali da se radi o ruskoj operaciji, svi tragovi suviše očigledno upućuju na Kijev, mada tragovi i dokazi izgledaju "previše savršeni da bi bili istiniti“. 

 

Analizom IP adresa i drugih podataka, između ostalog, došlo bi se do zaključka da su osumnjičeni bili u Ukrajini pre i posle čina sabotaže i da su odatle komunicirali.

Prema bezbednosnim krugovima, rezultat koji je dalo ovo istraživanje je koju je prilično jasan.

Generalno, istražitelji i agenti sada sumnjaju da su ukrajinski komandosi odgovorni za napad bez presedana na energetsku infrastrukturu. Cilj napada je, prenosi „Špigl”, da se Moskvi oduzme važan izvor prihoda, a ruskom predsedniku Vladimiru Putinu oduzme„njegovo najvažnije sredstvo ucene” protiv nemačke vlade.

Zvanično, međutim, vlasti i dalje nerado donose bilo kakve zaključke. Nemački državni tužilac i dalje vodi istragu protiv nepoznatih lica zbog „izazivanja eksplozije eksplozivne naprave i protivustavne sabotaže”. Vlasti ne žele da komentarišu proces koji je u toku.

- Zna se mnogo više nego što se javno zna, rekao je visoki zvaničnik.

Ovo istraživanje pokazuje da nema čvrstih dokaza da Moskva ima veze sa ovom napadom, i da je u pitanju "lažna zastava", odnosno teza da su Rusi izazvali eksplozije da bi optužili Ukrajince. 

 

Nalazi se poklapaju sa onim koji su pribavili holandska vojna obaveštajna služba i CIA. Nekoliko meseci ranije, oni su upozorili na napad i scenario koji je usledio.

U Berlinu su upozorenja smatrana  nevažnim, pošto je prošlo prvobitno pretpostavljeno vreme za napad.

Planiran napad na gasovod Turski tok

Pored miniranja gasovoda Severni tok u Ukrajini, u Crnom moru je planiran i napad na gasovod Turski tok, kojim ruski gas teče u Tursku, pokazuju istraživanja „Špigla” i „ZDF”.

U leto 2022. godine, pored upozorenja o napadima na gasovode Severni tok, postojale bi i odgovarajuće informacije obaveštajnih službi nekoliko zemalja.

 

U Berlinu je, međutim, ovaj scenario – kao i upozorenje o eksploziji gasovoda Severni tok – u početku smatran ne baš verodostojnim. Nejasno je zašto planovi napada na Turski tok, za razliku od napada u Baltičkom moru, nisu sprovedeni. 

 

U svakom slučaju, poznato je da su SAD upozorile Ukrajinu na napad na gasovode Severni tok i pokušale da ga spreče.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading