RUSIJA ĆE PASTI, A KINA ĆE POVRATITI MANDŽURIJU: Šta je plan Kine posle rata u Ukrajini?

Autor:

Svet

29.04.2024

21:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina čeka kolaps Ruske Federacije kako bi mogla da uzme komad zemlje

RUSIJA ĆE PASTI, A KINA ĆE POVRATITI MANDŽURIJU: Šta je plan Kine posle rata u Ukrajini?

Foto: Tanjug/AP


Poslednjih godina, odnosi između Kine i Rusije su bili ključni za međunarodnu politiku, posebno nakon ruske invazije na Ukrajinu i izolacije Rusije usled međunarodnih sankcija. Međutim, nedavno su se pojavili navodi da Kina možda samo čeka trenutak kada će Rusija propasti, kako bi mogla da povrati deo teritorije koji joj je oduzet pre 200 godina.

Mandžurija - vekovna tema spora između Kine i Rusije

Dajen Frensis, kanadski novinar i autor, ističe da postoji verovanje da će Kina iskoristiti eventualni kolaps Rusije kako bi povratila teritoriju koja je pre 200 godina bila deo Kine, a reč je o Mandžuriji. Ova regija je bila predmet spora između Kine i Rusije još od 1900. godine, kada je Rusija izvršila invaziju na ovu teritoriju nakon Prvog kinesko-japanskog rata. Frensis ističe da Kina želi da povrati Mandžuriju i da će, čim se pojavi prilika, politički pokušati da preuzme kontrolu nad ovom teritorijom.

- Kina je stavljena u užasnu poziciju. Imali su Olimpijadu na koju su bili ponosni 2022, Putin je otišao tamo i dobio od Sija (Đinpinga, predsednika Kine) potpis na sporazumu o partnerstvu, a da mu nije rekao da će tri dana kasnije izvršiti genocidnu invaziju na svoju susednu zemlju – rekla je ona Radio Tajmsu.

- Nikada nije rekao Siju… To je bilo veoma sramotno.

- Kina je veoma umešana u ono što će se dogoditi Rusiji nakon što se ovo završi. Mnogi od nas spekulišu da, jednom kad centar popusti stisak i oni izgube rat, ko god da zameni Putina neće moći da drži 11 vremenskih zona nacije. To je prosto prevelika zemlja. Na ivici Dalekog istoka je Mandžurija, koja je oteta od Kine pre 100 godina. Oni žele Mandžuriju nazad i dobiće je – rekla je ona.

Kineski stručnjak prognozira konačni poraz Rusije u Ukrajini

Nedavno iznete prognoze kineskog stručnjaka za Rusiju, Feng Judžuna sa Univerziteta Peking, ukazuju na "konačni poraz Rusije" u ratu u Ukrajini. On ističe četiri ključna faktora koji će doprineti tom ishodu, uključujući otpor Ukrajinaca, međunarodnu podršku Kijevu, kao i nedostatak informacija među donosiocima odluka u Kremlju. Ove prognoze ukazuju na promenu u kineskom pristupu Rusiji, koja je pretrpela uticaj događaja poslednjih godina.

Kina i Rusija - promenljivi odnosi

Odnosi između Kine i Rusije su pod uticajem brojnih faktora, a nedavna situacija ukazuje na promene u kineskom pristupu. Dok je ranije postojalo "bezgranično prijateljstvo" između dva lidera, Putin i Si, sada se nagoveštava prelazak na standardnu poziciju nesvrstanosti Pekinga. Ovo je dodatno naglašeno planiranom posetom Putina Kini, kao i sastankom američkog državnog sekretara sa kineskim predsednikom. Postoje naznake da Kina možda reevaluira svoj stav prema ruskom ratu u Ukrajini.

Rekonstrukcija kineske vojske

CNN izveštava o najvećem restrukturiranju kineske vojske u poslednjih deset godina, koje je sprovedeno pod direktnim vođstvom predsednika Sija. Ova reorganizacija ima za cilj jačanje kineskih vojnih sposobnosti, posebno u oblasti modernog ratovanja. Uklanjanje Snaga strateške podrške i stvaranje novog strateškog ogranka vojske naglašava kineske ambicije u oblasti veštačke inteligencije i drugih novih tehnologija.


Dinamični odnosi između Kine i Rusije, kao i promene u kineskoj vojnoj doktrini, ukazuju na značajne promene u geopolitičkoj areni. Kako se situacija u Ukrajini razvija, i odnosi između Kine i Rusije prolaze kroz transformaciju, budućnost ove dinamične međunarodne ravnoteže ostaje neizvesna.

(Blic)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading