DEBAKL ZELENSKOG U BELOJ KUĆI: Ukrajina ostaje bez glavne podrške, čeka je zima DUGA I HLADNA, pobeda nad Rusima samo u snovima

Autor:

Svet

13.12.2023

14:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski boravio je prethodnih dana u Vašingtonu međutim, ovog puta doček i sastanci nisu bili na nivou kao pre, zbog čega su mu sad potonule nade

DEBAKL ZELENSKOG U BELOJ KUĆI: Ukrajina ostaje bez glavne podrške, čeka je zima DUGA I HLADNA, pobeda nad Rusima samo u snovima

Foto: Tanjug/Ap, Shutterstcok

Ukrajinu čeka zima, duga i hladna. 

Ništa nije kao što je bilo planirano, a povraćaj teritorija i pobeda u nekim bitkama nad Rusijom sada može da postoji samo u snovima Ukrajinaca.

Boravak predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u Vašingtonu, opšta je ocena, doživeo je debakl.

Zelenski je nakon poseta SAD-u rekao da su odgovori koje je dobio u Kongresu i Beloj kući bili pozitivni.

Ne zna se da li je bio izgubljen u prevodu ili je pak odglumio optimizam zbog morala svog stanovništva i sve glasnijeg negodovanja ostalih političara u zemlji.

Ni Republikanci u Kongresu a ni predsednik SAD Džozef Bajden nisu mu potvrdili da će dobiti više pomoći.

Kad je Zelenski 2022. došao u Vašington dočekali su ga crveni tepih, ovacije i aplauz, a ubrzo nakon toga i paket od 50 milijardi dolara pomoći za povratak teritorija koji je otela Rusija.

Ovog puta, on je sa američkim senatorima razgovarao iza zatvorenih vrata, a u Belu kuću stigao je skromno i bez imalo pompe.

Dva su razloga presudila da Zelenski dobije odgovor koji bi mogao imati katastrofalne posledice na situaciju u njegovoj zemlji.

Jedan se tiče unutrašnje politike SAD-a čiji Republikanci žele da preusmere finansije jačanju borbe protiv migranata.

Drugi ima direktne veze s Ukrajinom. Predsednik nije uspeo da predoči jasan plan toka rata ni viziju njegova završetka pa se SAD boji da bi mogao otići u korist Rusije, čak i uz njihovu pomoć.

Bez finansija iz SAD, uz sve druge probleme koji se događaju unutar ukrajinske vojske, čini se da zemlju čeka duga i teška zima koja bi se mogla pretvoriti u tragediju.

Sada sledi period razmene udaljenih vazdušnih napada s obeju strana. Rusija je gomilala projektile i verovatno će ponovno napasti ukrajinsku električnu mrežu kako bi prekinula grejanje.

Ukrajina gomila bespilotne letelice i nastaviće s napadima na Krim. Udari bi mogli da pomognu ukrajinskom moralu, ali će njihov strateški učinak verovatno biti skroman.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading