NE MOŽE TO TAKO, BIĆE MUNJA I GROMOVA! Orban konačno otkrio ZAŠTO konstantno MINIRA UKRAJINCE u Evropskoj uniji! Sad je sve jasno

Autor:

Svet

21.12.2023

10:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Mađarske neće da čuje za to da Evropska unija s njim u kombinaciji pošalje Kijevu novu finansijsku pomoć u 2024. godini

NE MOŽE TO TAKO, BIĆE MUNJA I GROMOVA! Orban konačno otkrio ZAŠTO konstantno MINIRA UKRAJINCE u Evropskoj uniji! Sad je sve jasno

Foto: Tanjug/ap

Premijer Mađarske Viktor Orban konačno je otkrio zbog čega poslednjih nekoliko meseci ne dozvoljava Evropskoj uniji da pošalje Ukrajini nova finansijska sredstva, kao i zašto se protivi da ova država uđe u EU.

- Ako bi Ukrajina bila primljena u EU, sva podrška koju su do sada dobijale zemlje centralne Evrope, pripadala bi njima - rekao je Orban bez dlake na jeziku.

Prema njegovim rečima, prijem Ukrajine u Evropsku uniju koštao bi zajednicu 150-190 milijardi evra, dok same zemlje-članice ne bi dobile dovoljno novca.

Zato se Budimpešta protivi izdvajanju sredstava iz evropskog budžeta Kijevu.

On je objasnio da je cilj mađarske vlade da "skine veći deo napetosti u pozadinskim pregovorima“ i da se na samitu u Briselu fokusira na pronalaženje „rešenja koje zadovoljava sve“. Mađarska predlaže da se pitanje podrške Ukrajini reši van budžeta EU, dodao je Orban.

- Na samitu EU posvećenom pitanju dodele finansijske pomoći Ukrajini očekuju se "ne samo grmljavine, već i munje - dodao je Orban.

Ranije je Orban izjavio da je Mađarska ponovo blokirala paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi dolara. Sa druge strane, šef Evropskog saveta Šarl Mišel je posle samita u Briselu rekao novinarima da očekuje da će lideri EU moći jednoglasno da odobre finansijsku pomoć Ukrajini početkom 2024. godine. Sledeći vanredni samit EU zakazan je za 1. februar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading