VELIKI PROBLEM ZA METU: EU pokreće istragu protiv Facebooka i Instagrama pred ključne evropske parlamentarne izbore.

Autor:

Razonoda

02.05.2024

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

EU pokreće istragu protiv Facebooka i Instagrama pred Evropske parlamentarne izbore

VELIKI PROBLEM ZA METU:  EU pokreće istragu protiv Facebooka i Instagrama pred ključne evropske parlamentarne izbore.

Foto: printscreen


Evropska unija je pokrenula istragu protiv društvenih medijskih platformi "Facebook" i "Instagram", koje su vlasništvo američkog tehnološkog giganta "Meta", zbog zabrinutosti da ne uspevaju da se bore protiv dezinformacija pred Evropske parlamentarne izbore zakazane za jun. Ova istraga se sprovodi u okviru novog Zakona o digitalnim uslugama EU, koji ima za cilj da se bavi objavljivanjem nelegalnog sadržaja i zahteva od najvećih globalnih tehnoloških kompanija da preduzmu veće mere za zaštitu korisnika.

Zabrinutost zbog prakse oglašavanja

Evropska komisija je izrazila svoje mišljenje da su napori Meta kompanije da se pozabavi problemima sa oglasima "nedovoljni" i da povećanje plaćenog sadržaja u ovim okolnostima može potencijalno naškoditi "izbornom procesu i osnovnim pravima, uključujući zaštitu potrošača". Tijeri Breton, evropski komesar za unutrašnje tržište, naglasio je da istraga ima za cilj da se obezbede efikasne mere kako bi se sprečilo da spoljni akteri iskorišćavaju rupe u Instagramu i Facebooku.

Regulatorna usklađenost za velike tehnološke kompanije

Facebook i Instagram su među 23 "veoma velike" platforme koje su obavezne da se pridržavaju propisa Zakona o digitalnim uslugama, uz mogućnost suočavanja sa novčanim kaznama do šest odsto njihovog globalnog prometa. Ostale platforme uključene u ovu kategoriju su "Amazon", "Snapchat", "TikTok" i "Youtube".

Istraga EU odražava rastuću globalnu zabrinutost zbog uticaja i posledica društvenih medijskih platformi, posebno u kontekstu demokratskih procesa poput izbora. Takođe ističe rastući regulatorni nadzor sa kojim se suočavaju velike tehnološke kompanije u naporima da se poštuju potrošačka prava i izborna integritet.

Dok se istraga odvija, biće ključno pratiti razvoje i potencijalne implikacije za digitalni pejzaž, zaštitu korisnika i širi okvir online platformi unutar Evropske unije.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading