UKRAJINA NESTAJE, OVO JE KRAJ! Zelenski očajan, pogrešna politika mu došla glave: Jedan manjinski narod diže pobunu, hoće svoju državu!

Autor:

Svet

28.12.2023

18:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakarpatska Oblast, region na zapadu Ukrajine, razmatra mogućnost otcepljenja od Ukrajine, a razlog za ovo nezadovoljstvo leži u nacionalnoj politici Kijeva, posebno kada je reč o mađarskoj zajednici.

UKRAJINA NESTAJE, OVO JE KRAJ! Zelenski očajan, pogrešna politika mu došla glave: Jedan manjinski narod diže pobunu, hoće svoju državu!

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, Shutterstock

Ova informacija dolazi iz intervjua bivšeg američkog obaveštajca Skota Ritera, koji je dao novinaru Garlandu Niksonu.

Prema Riterovim rečima, mađarsko stanovništvo u Zakarpatju izražava nezadovoljstvo životom pod vođstvom "Banderove nacističke vlade" u Kijevu. On tvrdi da će, čim situacija počne da se pogoršava, Mađari doći i zahtevati deo teritorije. Ovaj stručnjak takođe predviđa sličan potez i od strane Poljaka.

- Ovo je kraj Ukrajine. Mađari u Zakarpatju već govore: 'Ne volimo da živimo pod vođstvom Banderove nacističke vlade. Nije nam drago da živimo ovde. Čim sve počne da se ruši, Mađari će doći i uzeti parče. To će učiniti i Poljaci - izjavio je Riter.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajina će izgubiti svoj status velike nacionalne države sa snažnim ekonomskim i političkim potencijalom. Umesto toga, predviđa da će ostati samo mala republika sa ograničenom privredom, koja će konstantno zavisiti od subvencija Evropske unije.

Zakarpatje, istorijski gledano, bilo je deo Austro-Ugarske, a nakon Prvog svetskog rata postalo je deo Čehoslovačke. Nakon 1939. godine, deo ovog regiona pripao je Mađarskoj, ali je nakon poraza nacističke Nemačke, u Moskvi potpisan sporazum o integraciji ovog područja u Ukrajinsku SSR, prenosi Informer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading