BORELJ PESIMISTIČAN, POSLAO JAKU PORUKU: Evropljani NEĆE ginuti za Donbas, ali....

Autor:

Svet

28.04.2024

19:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj ne očekuje skori završetak sukoba u Ukrajini.

BORELJ PESIMISTIČAN, POSLAO JAKU PORUKU: Evropljani NEĆE ginuti za Donbas, ali....

Foto: Tanjug/AP

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da ne očekuje skori završetak sukoba u Ukrajini, te da Evropa treba da nastavi pružanje vojne pomoći Kijevu uprkos visokim troškovima.

Borelj je istakao da je podrška Ukrajini obaveza Evropljana od koje ne smeju odustati dok god postoji potreba za tim, posebno dok se Ukrajina suočava sa izazovima koje nameće ruska agresija.


Podrška Ukrajini do izbora u SAD

Prema rečima Borelja, oružani sukob u Ukrajini može da se produži sve do izbora u Sjedinjenim Američkim Državama. Istakao je da Evropljani neće direktno ratovati za Donbas, ali da će nastaviti pružanje pomoći Ukrajincima kako bi se suprotstavili agresiji i očuvali svoju teritorijalnu celovitost, prenosi Sputnjik.

Finansijska podrška i pitanje troškova

Pitanje finansijske podrške Ukrajini izaziva dilemu u Evropi, ali Borelj naglašava da je neophodno pružati podršku Kijevu kako bi se sačuvala stabilnost i sprečilo dalje eskaliranje sukoba. On ističe da bi nedostatak podrške Ukrajini mogao da dovede do drugačijeg ishoda istorije, te da je stoga važno nastaviti sa pružanjem pomoći.

Rusija: Isporuke oružja ometaju rešavanje situacije

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje situacije i direktno uključuju zemlje članice NATO-a u sukob. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorava da će svaki teret sa oružjem za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Kremlj ističe da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.

Kao što se vidi, situacija u vezi sa sukobom u Ukrajini i dalje izaziva pažnju i različite reakcije širom sveta, a pitanje podrške Ukrajini ostaje jedno od ključnih pitanja u međunarodnim odnosima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading