"AKT LIČNOG PRAVA NA SAMOOPREDELJENJE" Kabinet predsednice Severne Makedonije izdao saopštenje (VIDEO)

Autor:

Svet

13.05.2024

16:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Severne Makedonije, Gordana Siljanovska Davkova (71), izazvala je diplomatski skandal tokom polaganje zakletve na posebnoj sednici Sobranja.

"AKT LIČNOG PRAVA NA SAMOOPREDELJENJE" Kabinet predsednice Severne Makedonije izdao saopštenje (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Nakon oštrih reakcija Grčke, Bugarske i EU, iz Kabineta novoimenovane predsednice Severne Makedonije, Gordane Siljanovske Davkove, danas je saopšteno da u svojim javnim nastupima, kako navode, "makedonska predsednica ima pravo da koristi naziv Makedonija, kao akt ličnog prava na samoopredeljenje i samoidentifikovanje, poštujući osnovna ljudska prava i slobode, a u skladu sa evropskim vrednostima i principima".

Navode da će se Siljanovska Davkova pridržavati zvanične primene ustavnog imena. 

- Prema Ustavu, kako su ga pripremile službe Skupštine, svečana zakletva je potpisana ustavnim imenom. Makedonske institucije su u poslednjih pet godina gotovo u potpunosti ispunile svoje obaveze iz Prespanskog sporazuma, a predsednik očekuje da svi makedonski partneri poštuju bilateralne i multilateralne obaveze koje su preuzeli prema zemlji - navodi se u saopštenju iz Kabineta Siljanovske Davkove, preneli su skopski mediji.

Podsetimo, predsednica Severne Makedonije, Gordana Siljanovska Davkova (71), izazvala je diplomatski skandal tokom polaganje zakletve na posebnoj sednici Sobranja.

Siljanovska je prilikom polaganja zakletve nazvala zemlju Makedonijom uprkos tome što je u tekstu država nazvana Severna Makedonija.

Na snimku se jasno čuje kako odlazeći predsednik parlamenta, Jovan Mitreski, čita tekst zakletve i jasno izgovara "Severna Makedonija", pozivajući novu predsednicu da ga ponovi. Međutim, Siljanovska se ne obazire.

Ambasadorka Grčke u Severnoj Makedoniji, Sofija Filipidu, koja je bila među zvanicama na sednici, napustila je Sobranje u znak protesta zbog činjenice da je Siljanovska prilikom polaganje zakletve prekršila odredbe Prespanskog sporazuma.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading