SKANDAL NA INAUGURACIJI MAKEDONSKE PREDSEDNICE: Grčka ambasadorka smesta napustila ceremoniju (VIDEO)

Autor:

Svet

12.05.2024

16:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Siljanovska je izabrana za predsednicu Severne Makedonije u drugom krugu predsedničkih izbora kao kandidat VMRO-DPMNE.

SKANDAL NA INAUGURACIJI MAKEDONSKE PREDSEDNICE: Grčka ambasadorka smesta napustila ceremoniju (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Predsednica Severne Makedonije, Gordana Siljanovska Davkova (71), izazvala je diplomatski skandal tokom polaganje zakletve na posebnoj sednici Sobranja.

Siljanovska je prilikom polaganja zakletve nazvala zemlju Makedonijom uprkos tome što je u tekstu država nazvana Severna Makedonija.

Na snimku se jasno čuje kako odlazeći predsednik parlamenta, Jovan Mitreski, čita tekst zakletve i jasno izgovara "Severna Makedonija", pozivajući novu predsednicu da ga ponovi. Međutim, Siljanovska se ne obazire.

Ambasadorka Grčke u Severnoj Makedoniji, Sofija Filipidu, koja je bila među zvanicama na sednici, napustila je Sobranje u znak protesta zbog činjenice da je Siljanovska prilikom polaganje zakletve prekršila odredbe Prespanskog sporazuma.

Siljanovska je izabrana za predsednicu Severne Makedonije u drugom krugu predsedničkih izbora kao kandidat VMRO-DPMNE pobedivši sada već bivšeg šefa države, Stevu Pendarovskog. Osvojila je 65% glasova.

Paralelno sa drugim krugom predsedničkih izbora održani su i parlamentarni na kojima je veliku pobedu odnela desničarska opoziciona partija VMRO-DPMNE osvojivši 58 od 120 mesta u parlamentu.

VMRO-DPMNE već je započela pregovore sa koalicijom opozicionih albanskih partija za formiranje vlade.

Podsetimo, Siljanovska je protiv Prespanskog sporazuma, jer smatra da prikazuje Makedoniju kao zemlju u raspadu koja se podredila Grčkoj i dozvolila joj da se "drsko meša u njene unutrašnje stvari". Siljanovska govori da je "pokrajina Makedonija u Grčkoj već proglasila Solun kao glavni grad Makedonije" i to pred stranim gostima (na paradi u Solunu 28. oktobra) uz naglašavanje da će Makedonci izgubiti ono najvažnije – pridev "makedonski".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading