SADA I ZVANIČNO! Severna Makedonija ima prvu predsednicu!

Autor:

Svet

11.05.2024

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na sednici je jednoglasno usvojen zapisnik o konačnim rezultatima glasanja

SADA I ZVANIČNO! Severna Makedonija ima prvu predsednicu!

Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Gordana Siljanovska Davkova izabrana je za predsednicu Severne Makedonije većinom glasova birača, odnosno sa 561.000 glasova, u odnosu na njenog protivkandidata Steve Pendarovskog koji je osvojio 251.899 glasova, izjavio je danas predsednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksandar Daštevski na sednici DIK-a, na kojoj su proglašeni konačni rezultati glasanja za predsedničke izbore održane 8. maja.

Na sednici je jednoglasno usvojen zapisnik o konačnim rezultatima glasanja, preneo je Sitel. 

Kako je najavio Daštevski, Siljanovskoj Davkovoj biće uručena Potvrda o izboru za predsednika države i za predstojeću inauguraciju u prostorijama DIK-a.

DIK-u za proceduru sumiranja rezultata predsedničkih izbora nisu podnete primedbe, dok je za parlamentarne izbore koji su, takođe, održani podneto devet primedbi iz koalicije Vredi, osam iz VMRO-DPMNE, pet iz SDSM i četiri levice. 

Daštevski je istakao da je reč o grupnim prigovorima na više biračkih mesta.

Na sprovedenim predsedničkim izborima, na osnovu zapisnika biračkih odbora i opštinskih izbornih komisija, DIK je utvrdio da je ukupan broj upisanih birača u birački spisak bio 1.814.317, od čega je 861.218 glasalo.

Nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora za predsedničke izbore, DIK bi trebalo da podnese izveštaj Skupštini kako bi zakazala sednicu za inauguraciju novog predsednika, koja će se, prema najavama, održati sutra u podne. 

Ona mora da da svečanu izjavu pred poslanicima iz starog sastava, nakon čega počinje da joj teče mandat. 

Univerzitetska profesorka Gordana Siljanovska Davkova biće šesta predsednica Severne Makedonije i prva žena izabrana na ovu funkciju.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading