"NE BISMO NAPALI IZRAEL DA..." Tvrdnje iranskog poslanika šokirale Zapad

Autor:

Svet

13.05.2024

19:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef Agencije UN za atomsku energiju, nedavno je upozorio da Iran ima dovoljno uranijuma da proizvede nekoliko nuklearnih bombi.

"NE BISMO NAPALI IZRAEL DA..." Tvrdnje iranskog poslanika šokirale Zapad

Foto: Pixabay.com, Youtube/Associated Press

Iranski poslanik i nekadašnji član Komisije za nacionalnu bezbednost tvrdi da Teheran poseduje nuklearno oružje.

- Ja sam uveren da imamo nuklearno oružje, međutim, to ne objavljujemo. To znači da je naša politika da posedujemo nuklearne projektile dok je naša deklarisana politika trenutno u okviru JCPOA - rekao je Ahmad Bakšai Ardestani za Rouidad 24 i dodao da Iran ne bi napao Izrael da nema nuklearno oružje.

JCPOA je inače skraćenica za plan akcije koja omogućava ogromno ublažavanje ekonomskih sankcija Iranu u zamenu za uveravanja da neće u ograničenom vremenskom periodu napraviti nuklearno oružje.

Amerika se povukla iz JCPOA 2018. godine, jer prema navodima administracije tadašnjeg predsednika, Donalda Trampa, sporazum nije zaustavio iranske napore da napravi atomsko oružje.

Ardestani, koji je nedavno ponovo izabran u parlament, tvrdi da Iran mora da poseduje nuklearno oružje da bi bio sposoban da se suprotstavi SAD i Izraelu.

- Druga stvar je da li ćemo da potvrdimo da imamo nuklearno oružje - rekao je Ardestani.

Šef Agencije UN za atomsku energiju, nedavno je upozorio da Iran ima dovoljno uranijuma da proizvede nekoliko nuklearnih bombi.

Predsednik iranskog Strateškog saveta za spoljne odnose, Kamal Harazi, rekao je nedavno za Al-džaziru da Iran ima apsorpcioni kapacitet i sposobnost da proizvede nuklearnu bombu. Teheran prema njegovim rečima za sada nije doneo takvu odluku, međutim, kako kaže, ako iranska nuklearna postrojenja budu meta napada, vojna doktrina može biti promenjena.

Američki ekspert, Džejson Brodski, za iranski nuklearni program navodi za Fox da je Ardestani samo poslanik i da nije deo kruga koji odlučuje u Teheranu i da na osnovu toga treba i ceniti njegove tvrdnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading