IZRAEL SPREMAO MNOGO VEĆI NAPAD NA IRAN: Otkriveno zašto je od toga odustao u poslednji čas

Autor:

Svet

24.04.2024

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Situacija na Bliskom istoku i dalje je veoma napeta i svi strahuju od izbijanja većeg regionalnog sukoba

IZRAEL SPREMAO MNOGO VEĆI NAPAD NA IRAN: Otkriveno zašto je od toga odustao u poslednji čas

Foto: Pixabay.com, Youtube/Associated Press

Izraelski udar na Iran izvršen prošlog petka prvobitno je trebalo da bude mnogo većeg obima, ali su izraelski lideri odlučili da popuste pod pritiskom saveznika. Kako prenosi "The New York Times", pozivajući se na tri anonimna izvora bliska vlastima u Tel Avivu, Izrael je odustao od planova da izvrši mnogo efikacniji kontraudar na Iran posle diplomatskog pritiska iz Sjedinjenih Država, svog najvećeg saveznika.

Pritisak saveznika i odluka Izraela

Pritisak na Izrael su vršili i drugi saveznici, a najviše zbog toga što je raniji napad Irana na Izrael bio uspešno odvraćen, tj. uništena je velika većina iranskih projektila i dronova.

Izraelski vojni i državni vrh prvobitno je razmatrao bombardovanje nekoliko vojnih meta širom Irana prošle nedelje, uključujući i ciljeve u blizini prestonice Teherana, kao odmazdu za iranske udare na Izrael koji su izvršeni 13. aprila.

Izraelski udar: Strategija i taktika

Napad tog obima bio bi Iranu mnogo teži da ga spreči, što bi povećalo šanse za snažan iranski kontranapad koji bi mogao da dovede Bliski istok na ivicu velikog regionalnog sukoba.

Na kraju - nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden, zajedno sa britanskim i nemačkim ministrima spoljnih poslova, pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da spreči širi rat - Izrael se opredelio za ograničeniji udar u petak, čime je izbegnuto nanošenje značajnije štete umanjujući verovatnoću eskalacije, barem za sada.

Izraelski udar: Tehnike i strategija

Izrael je u petak ispalio mali broj projektila iz aviona pozicioniranih nekoliko stotina kilometara zapadno od Irana, kao i male dronove za napade, poznate kao kvadrokopteri, da zbune iransku protivvazdušnu odbranu.

Jedna raketa je u petak pogodila bateriju PVO u strateški važnom delu centralnog Irana, dok je druga eksplodirala u vazduhu.

Jedan izraelski zvaničnik je rekao da je izraelsko vazduhoplovstvo namerno uništilo drugu raketu kada je postalo jasno da je prva stigla do cilja, kako bi se izbeglo nanošenje prevelike štete.

Izrael se takođe nadao da će pokazati da bi mogao da pogodi te baterije u delu centralnog Irana u kojem se nalazi nekoliko velikih nuklearnih objekata, uključujući i lokaciju za obogaćivanje uranijuma u Natanzu, nagoveštavajući da bi mogao da stigne i do tih objekata da je pokušao.

 

 

Rastući sukob između Irana i Izraela

Put ka direktnim međusobnim udarima Irana i Izraela započeo je 1. aprila, kada je Izrael raketirao kompleks iranske ambasade u Damasku, u Siriji, ubivši sedam iranskih zvaničnika, uključujući tri visoka oficira.

Iran nije uzvratio nakon nekoliko sličnih napada u prošlosti, što je navelo izraelske zvaničnike, da poveruju da bi mogli da nastave sa takvim napadima bez značajnog odgovora Irana.

Ovaj put je bilo drugačije. U roku od nedelju dana Iran je privatnim kanalima signalizirao susedima i stranim diplomatama da je njegovo strpljenje dostiglo granicu i da će odgovoriti velikim udarom na Izrael.

Bilo je to prvi put u istoriji da je izvršen udar na Izrael sa iranske teritorije, preneo je Telegraf.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading