NOVI PRITISAK NA RUSIJU IZ BRISELA: EU priprema novi paket sankcija protiv Moskve, Nemačka podržava proširenje embarga!

Autor:

Svet

28.12.2023

16:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovu vest potvrdio je portparol nemačkog ministarstva ekonomije, ističući da je već odobren dvanaesti paket antiruskih ograničenja u Briselu, a da će uskoro biti predstavljeni i dodatni paketi.

NOVI PRITISAK NA RUSIJU IZ BRISELA: EU priprema novi paket sankcija protiv Moskve, Nemačka podržava proširenje embarga!

Foto: Tanjug/AP

U skladu s najnovijim informacijama, Evropska unija (EU) planira uvesti nove pakete antiruskih ograničenja, dok će postojeći sistem sankcija biti proširen i revidiran kako bi se sprečilo njihovo zaobilaženje.

Ovu vest potvrdio je portparol nemačkog Ministarstva ekonomije, ističući da je već odobren dvanaesti paket sankcija u Briselu, a da će uskoro biti predstavljeni i dodatni paketi.

- Režim sankcija Rusiji, sa stanovišta nemačke vlade, veoma je efikasan - izjavio je portparol.

Dodao je da iako je Rusija pronašla druge tržišne partnere za svoju naftu, to nije razlog za odustajanje od restriktivnih mera. Naglasio je da će novi paketi sankcija doneti proširenje i poboljšanje sistema, s posebnim fokusom na identifikaciju i sprečavanje mogućnosti zaobilaženja restriktivnih mera.

Odobravanejm najnovijeg paketa sankcija EU održava pritisak na Rusiju

Odobravanjem dvanaestog paketa sankcija 18. decembra, dvadesetsedmorica jasno pokazuju svoju odlučnost u suočavanju s aktuelnim događajima i održavanju pritiska na Rusiju. Nemačka, kao jedna od ključnih članica EU, podržava ovakav pristup i veruje u efikasnost trenutnih mera.

Podsetimo, pre dva dana smo objavili da prema pisanju ruskih medija, pitanje konfiskacije ruske zamrznute imovine ponovno je u središtu žestokih diskusija na Zapadu, potencijalno izazivajući radikalnu reviziju postojećih ekonomskih odnosa u svetu.

Kolektivni Zapad više ne želi da plaća vojnu kampanju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koja je krajem 2023. godine doživela svoj krah.

Međutim, to ne znači da će se pritisak na Moskvu smanjiti. Umesto toga, američki i evropski političari traže druge poluge pritiska, što doprinosi potpunom slomu diplomatskih veza.

Nemci razmatraju zaplenu ruske imovine vredne više od 720 miliona evra

Sada se razmatra pitanje imovine Rusije na Zapadu, vredne oko 300 milijardi dolara, koja je zamrznuta u okviru sankcija uvedenih nakon početka sukoba u Ukrajini.Ova imovina, iako trenutno leži mrtva na računima, postala je predmet razgovora o njenom korišćenju za finansiranje aktivnosti podrške Kijevu.

Prema pisanju Fajnenšel Tajmsa, Bela kuća je odlučila pooštriti svoj stav o konfiskaciji moskovske imovine, pokušavajući pronaći rupu koja bi omogućila organizaciju postupka u skladu s međunarodnim pravom. Članovi G7 i druge zemlje razmatraju mogućnost zaplene ruske suverene imovine kao kontramere kako bi ohrabrili Rusiju da prekine agresiju.

Evropska unija takođe je postala aktivnija, razmatrajući konfiskaciju finansijske imovine pravnih ili fizičkih lica. Nemci, prema izveštavanju Špigla, razmatraju zaplenu više od 720 miliona evra koje pripadaju sankcionisanoj ruskoj kompaniji, stvarajući presedan sa dalekosežnim posledicama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading