"U HRVATSKOJ SU SE STOTINU GODINA OŠTRILE SEKIRE" Ustaše jedva čekale osnivanje NDH da krenu u konačni OBRAČUN sa Srbima

Autor:

Svet

12.05.2024

17:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Vrlo je malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarisali sa zločinima ustaškog režima, rekao je Dodik

"U HRVATSKOJ SU SE STOTINU GODINA OŠTRILE SEKIRE" Ustaše jedva čekale osnivanje NDH da krenu u konačni OBRAČUN sa Srbima

Foto: Wikipedia

Srpski političari iz BiH, Srbije i Crne Gore danas su u Donjoj Gradini održali komemoraciju za žrtve ustaškog logora Jasenovac.

Donja Gradina je mesto na bosanskohercegovačkoj obali Save prekoputa Jasenovca, a u vreme postojanja jasenovačkog logora tamo su sprovođena brutalna ubijanja Srba, Jevreja i Roma. 

Dodik: U Hrvatskoj su se stotinu godina oštrile sekire

Vlasti Republike Srpske i Srbije, kao i svake godine do sada, tamo su organizovale obeležavanje Dana sećanja na žrtve genocida u Jasenovcu jer je tamo tokom ustaškog režima od 1941. do 1945. godine ubijeno 700 hiljada ljudi.

Dodik je tom prilikom rekao kako su se u Hrvatskoj "stotinu godina oštrile sekire" da bi od 1941. godine počelo ubijanje Srba pa je dodao kako je hrvatski narod kolektivno kriv zbog zločina ustaša.

- Vrlo je malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarisali sa zločinima ustaškog režima - rekao je Dodik.

Najavio je kako će u Donjoj Gradini Srbija i RS napraviti svoj spomenik žrtvama Jasenovca kako se "ne bi ograničavao" način na koji će srpski narod ubuduće vršiti komemoracije svojim žrtvama.

Dodik: U Srebrenici se nije dogodio genocid

Dodik je ponovo pozvao na jedinstvo svih Srba na području Balkana i požalio se zbog njihovog statusa u Hrvatskoj, Crnoj Gori, na Kosovu i metohiji i u Severnoj Makedoniji i dodao kako se srpskom narodu bez dokaza pokušava nametnuti odgovornost za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

- Tamo se nije dogodio genocid, a ovde jeste - rekao je Dodik koji se obrušio i na Nemačku zbog sponzorisanja rezolucije o Srebrenici koju bi trebala da usvoji opšta skupština Ujedinjenih nacija.

Dodik je danas izveo zaključak kako je to zapravo nastavak iste politike Berlina još od Drugog svetskog rata.

Premijer Srbije: U Jasenovcu se od dečjih leševa pravio sapun

Predsednik vlade Srbije Miloš Vučević upozorio je o "podzemnim gradovima smrti" i stotinama hiljada onih koji su u njima pokopani, kao i da se u Jasenovcu "od dečjih leševa pravio sapun."

- Narod koji je ovo prošao ne može biti narod dželata nego narod žrtve - utvrdio je Vučević dodajući kako bi zbog toga oni koji Srbe optužuju za genocid u Srebrenici trebali za to i da se izvine.

Najavio je nastavak političke borbe Beograda za sprečavanje usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Predsednik skupštine Crne Gore: Želimo da zaustavimo podršku Crne Gore rezoluciji

Andrija Mandić, predsednik skupštine Crne Gore i jedan od glavnih prosrpskih političara u toj zemlji, komemoraciju je iskoristio kako bi ukazao i na pritiske na Srbe u Crnoj Gori kao i najavu da će crnogorska vlada premijera Milojka Spajića u Ujedinjenim nacijama pogurati rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.

- Uradićemo sve, ujedinjeni kao srpski političari zajedno sa (pravoslavnom) crkvom, da zaustavimo ovog premijera u jednoj lošoj i opasnoj nameri - najavio je Mandić rekavši da je genocid počinjen samo u Jasenovcu, a ne i u Srebrenici.

Gideon Greif: U Jasenovcu ubijeno 700 hiljada ljudi

Na komemoraciji u Donjoj Gradini govorio je i Gideon Greif, izraelski istoričar poznat i po negiranju genocida u Srebrenici, koji je takođe tvrdio kako je u Jasenovcu ubijeno 700 hiljada ljudi.

On je upozorio da treba osuditi svakog ko umanjuje te brojke i tvrdi kako su one jedine istinite.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mario

13.05.2024 00:07

Teza o "brušenju sekira 100 godina prije Jasenovca" je bolesna i huškačka. U Hrvatskoj je "100 godina prije" nastao Ilirski pokret, sa idejom bratstva sa srpskim narodom. 1848. je pokret doživio vrhunac, a 1866. je u Zagrebu, na poticaj katoličke crkve osnovana JUGOSLAVENSKA Akademija Znanosti i Umjestnosti koje je trebala kulturno povezati sve Južne Slavene. Svi problemi izmđu Hrvata i Srba počeli su 1918. kada je prva Jugoslavija, umjesto zajednice naroda kako su htjeli Hrvati, formirana kao Velika Srbija, koja je Hrvatima postala tamnica. Ovo naravno nimalo ne opravdava Jasenovac, ali reći kako su skoro svi Hrvati podržavali ustaše je potpuna besmislica. Svi su se veselili 10. travnja 41. kada je srušena Jugoslavija. Već tjedan dana kasnije kada su pokazali pravo lice ustaše su izgubile podršku, da nisu iza sebe imali njemačku vojsku, ne bi ostali na vlasti ni mjesec dana.