REKLI MU DVE GODINE, UMRO POSLE DVA MESECA: Preminuo prvi primalac genetski modifikovanog svinjskog bubrega

Autor:

Svet

12.05.2024

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ričard Slejman (62) podvrgao se transplantaciji bubrega u Opštoj bolnici u Masačusetsu u martu ove godine.

REKLI MU DVE GODINE, UMRO POSLE DVA MESECA: Preminuo prvi primalac genetski modifikovanog svinjskog bubrega

Foto: www.profimedia.rs

Prvi primalac genetski modifikovanog svinjskog bubrega umro je skoro dva meseca nakon što je podvrgnut operaciji, saopštili su u subotu njegova porodica i bolnica koja je izvršila hiruški zahvat.

Ričard Slejman (62) podvrgao se transplantaciji bubrega u Opštoj bolnici u Masačusetsu u martu ove godine sa prognozom hirurga da će svinjski bubreg vršiti funkciju najmanje dve godine, prenosi AP.

Tim iz Opšte bolnice u Masačusetsu koji je učestvovao u transplantaciji saopštio je da je "duboko ožalošćen" zbog Slejmanove smrti i izrazio saučešće njegovoj porodici navodeći da nemaju nikakvih indicija da je pacijent umro od posledica transplantacije.

Ričard Slejman iz Vejmuta, u državi Masačusets, bio je prva živa osoba koja se podvrgla ovakvoj hiruškoj proceduri.

Ranije su svinjski bubrezi bili privremeno presađivani donorima organa koji su doživeli moždanu smrt, a dvojici muškaraca je presađeno srce svinje, međutim obojica su umrla u roku od nekoliko meseci.

Slejman je imao transplantaciju bubrega 2018. godine, ali je od prošle godine ponovo bio na dijalizi kada je presađeni organ počeo da otkazuje. Zbog toga su mu lekari sugerisali da se podvrgne transplantaciji svinjskog bubrega.

Podsetimo, operacija transplantacije koja je trajala četiri sata, izvedena je 16. marta. Bubreg za transplantaciju obezbedila je kompanija eDženesis iz Kembridža, Masačusets

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading