NAUČNICI NA NOGAMA! Odlomila se ogromna santa leda na Antarktiku! Pogledajte OVO! Nastala pukotina od 14 km! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

22.05.2024

23:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici su uočili nestabilnosti još pre više od deset godina

NAUČNICI NA NOGAMA! Odlomila se ogromna santa leda na Antarktiku! Pogledajte OVO! Nastala pukotina od 14 km! (FOTO/VIDEO)

Foto: Photo by Jay Ruzesky on Unsplash

Istraživačka organizacija British Antarctic Survey (BAS) nedavno je objavila da se velika santa leda odlomila od ledene ploče Brunt na Antarktiku.

Ovaj događaj značajan je zbog svojih razmera - santa leda je veličine čak 380 kvadratnih kilometara.

Ovo nije prvi put da se nešto slično dešava u regiji, a naučnici su uočili nestabilnosti još pre više od deset godina.

Istraživanje nestabilnosti

Nakon što se u ledu otvorila pukotina od čak 14 kilometara, naučnici su bili svesni mogućnosti odvajanja velikog komada leda.

Britanska istraživačka stanica Halley bila je premeštena 2016. godine, i to čak 20 kilometara u unutrašnjost, zbog prethodno primećenih nestabilnosti.

 

 

Istraživač BAS-a Oliver Marš je izjavio da je "ovakvo odvajanje leda bilo očekivano još pre osam godina, zbog čega se sveukupna površina ledene ploče smanjila na najmanju moguću meru od početka praćenja."

Utvrđivanje uzroka

Iako se može pretpostaviti da je ovakav događaj povezan s klimatskim promenama, istraživači BAS-a su istaknuli da ovaj specifičan događaj nije direktno povezan s njima.

Zanimljivo je da naučnici u bazi Halley borave samo u periodu od novembra do marta, odnosno za vreme antarktičkog leta, dok se područje u ostatku godine prati pomoću satelitskih snimaka.

Ovaj događaj naglašava koliko je važno praćenje nestabilnosti ledenih ploča na Antarktiku, kao i potrebu za daljim istraživanjem kako bismo bolje razumeli ove procese i njihov uticaj na globalni ekosistem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading