UPALI MU U STAN, OPLJAČKALI I ZLOSTAVLJALI: Osumnjičeni za zlostavljanje na Zvezdari saslušani, dvoje delimično priznali krivicu

Autor:

Hronika

15.06.2024

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osumnjičeni su danas saslušani u tužilaštvu

UPALI MU U STAN, OPLJAČKALI I ZLOSTAVLJALI: Osumnjičeni za zlostavljanje na Zvezdari saslušani, dvoje delimično priznali krivicu

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Osumnjičeni Z. J. (31), M. D. (38) i M. P. (26) zadržani su zbog sumnje da su počinili razbojništvo u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje nad D. Đ. (20) u njegovom stanu na Zvezdari.

Prema navodima Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, osumnjičeni su 16. maja ušli u stan, upotrebom fizičke sile i pretnjom oružjem oduzeli oštećenom novac u iznosu od 40.000 dinara. Nakon toga, navodi se da su ga zlostavljali i vređali, čime su mu narušili ljudsko dostojanstvo, preneo je Tanjug.

Osumnjičeni su danas saslušani u tužilaštvu, pri čemu su M. P. i Z. J. delimično priznali krivicu, dok je M. D. negirao izvršenje krivičnih dela koja su mu stavljena na teret. Tužilaštvo je predložilo sudu da im se odredi pritvor dok traje dalja istraga.

Zakon o krivičnom postupku Republike Srbije definiše krivično delo zlostavljanja i mučenja. Prema ovom zakonu, zlostavljanje i mučenje predstavlja krivično delo protiv čovečnosti i dostojanstva ličnosti, koje se može izvršiti na različite načine, uključujući fizičko, psihičko ili seksualno nasilje. Ova krivična dela su posebno označena kao teška povreda ljudskih prava i kazne za njih su visoke.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, zlostavljanje i mučenje se smatraju krivičnim delom koje se goni po službenoj dužnosti, što znači da državni organi automatski pokreću postupak protiv počinilaca kada saznaju za ovakve slučajeve, bez potrebe da žrtva podnese privatnu tužbu. Ova odredba je važna u zaštiti ljudskih prava i sprečavanju zloupotreba.

Kazne za ovo krivično delo mogu biti zatvorske kazne u trajanju od najmanje tri do najviše 12 godina, u zavisnosti od težine dela i okolnosti u kojima je izvršeno. Osim toga, sud može izricati i druge prateće sankcije, kao što su zabrana obavljanja određenih poslova ili aktivnosti, kao i novčane kazne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading