VELIKI PROBLEMI ZA BAJDENA I TO TIK PRED IZBORE! Sin Hanter mu pošteno POMRSIO KONCE! Sada i Tramp zadovoljno TRLJA ruke!

Autor:

Svet

22.05.2024

22:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve se dešava na vratima predstojećih predsedničkih izbora u Americi

VELIKI PROBLEMI ZA BAJDENA I TO TIK PRED IZBORE! Sin Hanter mu pošteno POMRSIO KONCE! Sada i Tramp zadovoljno TRLJA ruke!

Foto: Tanjug/AP

Hanter Bajden će zadati još glavobolje tati Džou jer sudija pomera svoje poresko suđenje još bliže predsedničkim izborima.

Pravni problemi koji muče sina predsednika Džoa Bajdena, Hantera Bajdena, uveliko su se zahuktali jer je njegovo poresko suđenje pomereno za septembar, a ishod se očekuje neposredno pre izbora. 

Savezni sudija u Kaliforniji pristao je da odloži Hanterovo suđenje za federalne poreske zločine do 5. septembra. On je trebalo da se suoči sa porotom krajem juna.

Njegovo odvojeno suđenje u Delaveru zbog optužbi za oružje još uvek je na putu da počne 3. juna.

Foto: Tanjug/AP

Hanter Bajden

 

Vremenski okvir stavlja njegove optužbe za nezakonito pribavljanje oružja i utaju poreza u centar pažnje dok se sezona kampanji uoči predsedničkih izbora za njegovog oca 2024. intenzivira.

To je najnovija aktivnost u sudnici koja bi mogla imati težinu na predsedničkim izborima 2024. jer pretpostavljeni republikanski predsednički kandidat Donald Tramp takođe provodi značajnu količinu vremena na sudu i postoji mogućnost za više krivičnih suđenja ove godine.

Hanter Bajden je u Delaveru optužen po tri optužbe u vezi sa nedozvoljenim posedovanjem oružja. Ako bude proglašen krivim, preti mu kazna do 25 godina zatvora.

Prošle nedelje, američki okružni sudija Merilen Norejka odbacila je odbacivanje federalnog slučaja za oružje protiv predsednikovog sina (54), čime je otvoren put da suđenje počne 3. juna. Očekuje se da će suđenje trajati do devet dana.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer, Pool

Donald Tramp

 

Ako bude osuđen u slučaju utaje poreza, Bajden se suočava sa maksimalno 17 godina zatvora.

Vremenski okvir znači da bi predsednikov sin, ako bude osuđen na bilo kom suđenju, mogao da se suoči sa zatvorom jer se njegov otac kandiduje za drugi mandat u Beloj kući. 

Bajdenovi saradnici i članovi porodice zabrinuti su zbog težine koju će suđenje ostaviti na predsednika, navodi POLITICO. 

Takođe se navodi da je predsednik izrazio bojazan da bi njegov sin mogao da služi zatvorsku kaznu.

Hanter Bajden je optužen u Delaveru po tri tačke u slučaju vezanom za oružje. Optužen je da je lagao o upotrebi droge u oktobru 2018. na obrascu za kupovinu pištolja koji je držao oko 11 dana. 

Specijalni tužilac Dejvid Vajs podigao je optužbe za oružje u septembru, kada je Bajden postao prvo dete aktuelnog predsednika protiv koga je podignuta optužnica. 

Hanter Bajden je priznao da se u to vreme borio sa zavisnošću od kokaina, ali njegovi advokati su tvrdili da nije prekršio zakon. Savezni žalbeni sud prošle nedelje je takođe rekao da bi slučaj mogao da se nastavi na suđenje. 

Foto: Tanjug/AP Alex Brandon

Džo Bajden

 

Napori Hantera Bajdena da ukine drugi krivični slučaj sa kojim se suočava u Kaliforniji koji uključuje optužbe za porez takođe su propali.

Istraga o predsednikovom sinu izgledala je kao da će biti okončana prošle godine sporazumom o priznanju krivice, koji bi rezultirao dvogodišnjom uslovnom kaznom nakon priznanja krivice za prekršajne ​​optužbe. Ali sporazum se raspao nakon što je sudija umesto toga pokrenuo dodatna pitanja. U januaru se Bajden izjasnio da nije kriv za federalne utaje poreza. Bajden je optužen za devet krivičnih i prekršajnih poreskih prekršaja. 

Federalni tužioci optužuju mlađeg Bajdena za četvorogodišnju šemu preskakanja da plati 1,4 miliona dolara poreza koje je dugovao poreskoj upravi između 2016. i 2019. i umesto toga troši novac na svoj ekstravagantni način života, uključujući drogu i alkohol. 

Republikanci, uključujući Donalda Trampa, kritikovali su prvobitni sporazum o priznanju krivice koji se raspao kao "slatki dogovor". 

Foto: Tanjug/AP

Hanter i Džo Bajden

 

Advokati Hantera Bajdena kritikovali su neuspeh sporazuma, tvrdeći da se Kongres mešao i optužujući specijalnog tužioca da je popustio pred političkim pritiskom.

Prema prvobitnom sporazumu o priznanju krivice, Hanter Bajden bi takođe izbegao krivično gonjenje po optužbi za oružje i da se kloni nevolje.

Uoči predstojećih suđenja, "šećerni brat" Hantera Bajdena Kevin Moris (61) je navodno ostao bez novca nakon što je finansijski podržavao Bajdenove pravne bitke u poslednje četiri i po godine.

Moris je odlučio da se uključi nakon što je verovao da Hanter imao malu podršku, pozajmivši mu više od 6,5 miliona dolara. Ali Moris je od tada potvrdio da više neće nastaviti da pozajmljuje novac prvom sinu da vodi svoje pravne bitke.

Nevolje Hantera Bajdena nisu nova glavobolja za predsednika. Tramp ga je tokom kampanje 2020. nemilosrdno napao zbog poslovanja njegovog sina i zavisnosti od droge.

Tokom izuzetnog trenutka prve predsedničke debate 2020. godine, Bajden je uzvratio na problem droge svog sina "on je to rešio, radi na tome, i ja sam ponosan na njega".

Ali nova je realnost da bi se predsednikov sin ove godine mogao suočiti sa zatvorom, jer predsednik traži drugi mandat u Beloj kući.

Foto: Tanjug-AP

Hanter Bajden

 

Dok su predsednikova deca i drugi članovi porodice predstavljali niz izazova kroz istoriju, zatvor za dete predsednika tokom kampanje je događaj bez presedana.

U međuvremenu, Tramp se takođe suočio sa pravnim izazovima ove izborne sezone koji su ga primorali da veći deo poslednja dva meseca provede u sudnici, a ne u kampanji.

Njujorški tužioci bi mogli da odustanu od svog slučaja na suđenju za tajni novac sledeće nedelje. A razmatranje porote moglo bi da počne već sledeće nedelje, pošto se bivši predsednik suočava sa 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovne dokumentacije. Tužioci ga optužuju da je pokušao da prikrije isplatu porno zvezdi. 

On se takođe suočava sa optužbama u Džordžiji, Floridi i Vašingtonu za mešanje u izbore i pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima nakon što je napustio funkciju. 

Datumi suđenja za te slučajeve još nisu određeni i mogli bi da budu odloženi na neodređeno vreme dok Tramp bude jačao svoju predsedničku kandidaturu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading