RUSI ULETELI U HARKOV BEZ PROBLEMA: Komandant ukrajinskih specijalaca BESAN na Kijev! Dogodio se KATASTROFALAN propust!

Autor:

Svet

12.05.2024

18:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkrio je detalje ovog velikog propusta ukrajinskih vojnih vlasti

RUSI ULETELI U HARKOV BEZ PROBLEMA: Komandant ukrajinskih specijalaca BESAN na Kijev! Dogodio se KATASTROFALAN propust!

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Kao komandant specijalne izviđačke jedinice, Denis Jaroslavski borio se u iznenadnoj ukrajinskoj ofanzivi na Harkov u jesen 2022., koja je odbacila početni ruski napad sve do granice.

Ali sada se Denis i njegovi ljudi suočavaju s mogućnošću da ponove isto. Ruske snage su poslednjih dana ostvarile male, ali značajne uspehe tačno uz granicu u regiji Harkov.

Njihovo napredovanje je samo nekoliko kilometara duboko, ali je progutalo oko 100 km ukrajinske teritorije. Na jače branjenom istoku Ukrajine Rusiji su bili potrebni meseci da postigne isto. Denis želi da zna šta se dogodilo s ukrajinskom odbranom.

- Nije bilo prve linije odbrane. Videli smo. Rusi su samo ušli. Samo su se ušetali - kaže Denis za BBC.

"Ili je u pitanju nemar ili korupcija"

Jaroslavski je BBC-jevim novinarima pokazao snimak drona snimljen pre nekoliko dana na kojem se vidi mala kolona ruskih vojnika koji jednostavno hodaju preko granice, bez otpora.

Kaže da su zvaničnici tvrdili da se odbrana gradila uz velike troškove, ali po njegovom mišljenju te odbrane jednostavno nije bilo.

- Ili je u pitanju nemar ili korupcija. To nije bio neuspeh. Bila je to izdaja.

Svi su znali da će se ovaj upad verovatno dogoditi. I ukrajinska i zapadna obaveštajna služba znale su da Rusija gradi snage preko granice - s procenama da okuplja do 30.000 vojnika.

Predsednik Vladimir Putin takođe je javno izneo svoj cilj da stvori tampon zonu unutar regije Harkov kako bi zaštitio rusku teritoriju od ukrajinskih artiljerijskih napada.

Ali čini se da je Ukrajina bila loše pripremljena - uprkos službenim poricanjima.

Denis, govoreći iz parka u Harkovu, kaže da će se za sat vremena vratiti na prvu liniju fronta sa svojim ljudima u blizini grada Vovčanska, samo 5 km od ruske granice.

Izveštava se da su ruske trupe već ušle na rub grada. Denis kaže da se boji da bi se uskoro mogao vratiti u ruske ruke.

"Rusija će se usredsrediti na zauzimanje celog Donbasa"

Ukrajinski zvaničnici i dalje insistiraju na tome da Harkovu ne preti kopnena invazija. Ali što je Rusija dalje napredovala, verovatnije je da će doći u domet ruske artiljerije.

U parku u Harkovu, Denis kaže da veruje da će ruske snage pokušati da se usredsrede na istok i da zauzmu ceo Donbas.

Ali on kaže da Rusija takođe pokušava da iskoristi ukrajinske slabosti preko fronta od 1000 km. U Harkovu su pronašli jednu.

- Naravno da sam ljut. Kad smo se borili za ovu teritoriju 2022. godine, izgubili smo hiljade ljudi. Riskirali smo svoje živote. A sada zato što neko nije izgradio utvrđenja, opet gubimo ljude - kaže Denis.

(Republika/Index.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading