LOŠE VESTI ZA NETANIJAHUA: Još jedna država podržala tužbu Južne Afrike protiv Izraela za genocid u Gazi

Autor:

Svet

12.05.2024

16:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jasno su izneli svoj stav o neophodnosti prekida konflikta i zaštiti civilnog stanovništva u Gazi

LOŠE VESTI ZA NETANIJAHUA: Još jedna država podržala tužbu Južne Afrike protiv Izraela za genocid u Gazi

Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo spoljnih poslova Egipta je danas objavilo da će zvanično podržati tužbu Južne Afrike protiv Izraela u Međunarodnom sudu pravde (MSP) zbog navodnog genocida u Gazi.

Ovo saopštenje dolazi kao odgovor na intenziviranje izraelskih napada na palestinske civile u Pojasu Gaze, kako je navedeno u saopštenju.

Egipat je istakao važnost poštovanja obaveza koje Izrael ima kao okupaciona sila, kao i implementaciju mera koje je izdao MSP, uključujući i obezbeđivanje protoka humanitarne pomoći u skladu sa potrebama Palestinaca u Gazi.

Poziv na prekid vatre i zaustavljanje vojne operacije Izraela

U saopštenju Egipta naglašen je poziv Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i međunarodnoj zajednici da hitno preduzmu akcije radi postizanja prekida vatre u Gazi i zaustavljanja vojne operacije Izraela u ovom regionu.

Egipat je time jasno izneo svoj stav o neophodnosti prekida konflikta i zaštiti civilnog stanovništva u Gazi.


Izraelski napadi na Pojas Gaze su izazvali zabrinutost širom sveta, a Egipat se, kao zemlja koja deli granicu sa Gazom, nalazi u posebno osetljivoj poziciji.

Ovo saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Egipta predstavlja korak ka angažovanju međunarodne zajednice u rešavanju ovog eskalirajućeg sukoba, preneo je Tanjug.

Značaj međunarodne podrške

Podrška Egipta tužbi Južne Afrike protiv Izraela predstavlja značajan potez u kontekstu međunarodnih napora za rešavanje situacije u Gazi.

Ova akcija dodatno ističe potrebu za angažovanjem međunarodne zajednice u zaštiti ljudskih prava i postizanju mirnog rešenja za sukob na Bliskom istoku.

Obezbeđivanje humanitarne pomoći


Jedan od ključnih zahteva Egipta jeste obezbeđivanje protoka humanitarne pomoći u skladu sa potrebama Palestinaca u Gazi.

Ova inicijativa naglašava hitnost situacije i potrebu za efikasnim međunarodnim odgovorom kako bi se ublažile patnje civilnog stanovništva u ovom regionu.

Egipat je kroz ovo saopštenje još jednom istakao svoju posvećenost rešavanju krize u Gazi i pozvao na hitnu akciju kako bi se zaustavilo dalje pogoršavanje humanitarne situacije.

Očekuje se da će dalji razvoj događaja u narednim danima biti usmeren ka postizanju prekida vatre i uspostavljanju stabilnosti u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading