BOLEST SLIČNA EBOLI PRIJAVLJENA U EVROPI! Od nje krvare oči i nos - evo koji su još simptomi!

Autor:

Svet

12.05.2024

13:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obično virus šire pacovi!

BOLEST SLIČNA EBOLI PRIJAVLJENA U EVROPI! Od nje krvare oči i nos - evo koji su još simptomi!

Foto: Shuterstock

Muškarac koji je bio zaražen retkim virusom, često poređenim sa ebolom, primljen je u bolnicu u Parizu. Vojnik, kod koga je potvrđena dijagnoza Lasa groznice, nedavno se vratio sa putovanja u inostranstvo kada je oboleo od virusa. Sada je pacijent u vojnoj bolnici Begin u Saint-Mandeu u Parizu.

Retku bolest, koja pokazuje mnoge od znakova i simptoma smrtonosnog virusa ebole, uključujući krvarenje iz očiju i nosa, obično šire pacovi i češća je u zapadnoj Africi.

Lokalni zdravstveni zvaničnici objavili su da je "u toku dubinska epidemiološka istraga kako bi se utvrdile osobe koje su možda bile u kontaktu sa njim", ali da slučaj "ne daje razloge za zabrinutost", prenosi Mirror.

Lasa groznica je dobila ime po području u kojem je prvi put identifikovana u Lasi u Nigeriji 1969. godine kada je oduzela život lokalnoj medicinskoj sestri.

Od tada je došlo do višestrukih izbijanja bolesti u okolnim područjima i zemljama, a slučajevi su prilično česti u Nigeriji, Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

Prošle godine, Nigerija je prijavila najgoru epidemiju u istoriji, sa 227 smrtnih slučajeva, 1.270 potvrđenih slučajeva i skoro 10.000 sumnjivih.

Iako je virus, poznat kao hemoragična groznica, u istoj porodici kao i ebola, nije tako smrtonosan, sa procenjenom stopom smrtnosti od oko 15%, dok se procenjuje da ebola ubija oko 90% svojih žrtava u nekim epidemijama.

Virus koji se prenosi na ljude preko glodara, često se prenosi u nehigijenskim uslovima. A bolest se takođe može preneti jedna na druge od strane ljudi.

Ovaj virus je naveden na listi bolesti Svetske zdravstvene organizacije koji imaju potencijal da izazovu epidemiju ili pandemiju.

Simptomi bolesti uključuju glavobolje, kašalj, slabost, povraćanje, dijareju, bol u mišićima i grlobolju - sve uobičajene znakove gadne virusne infekcije.

Međutim, u ozbiljnim slučajevima pacijent može da doživi unutrašnje krvarenje, krvarenje iz očiju i nosa, probleme sa disanjem, oticanje lica, bol u grudima i šok. Antivirusni tretman je dostupan, ali je obično efikasan samo ako se daje u ranim stadijumima virusa.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading