NATO RAZNEO RUSKI AVION? PUTIN IM OVO NEĆE OPROSTITI: Moskva već zna ko je odgovoran i sprema ŽESTOK ODGOVOR

Autor:

Svet

12.02.2024

23:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski mediji su najpre objavili da su avion oborile Oružane snage Ukrajine, ali su kasnije izmenili svoje izveštaje, uklanjajući informacije o odgovornosti Kijeva za incident.

NATO RAZNEO RUSKI AVION? PUTIN IM OVO NEĆE OPROSTITI: Moskva već zna ko je odgovoran i sprema ŽESTOK ODGOVOR

Foto: Tanjug/AP

Tanjug/AP

Šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov izneo je tvrdnje o mogućem učešću instruktora NATO u napadu na avion Il-76 ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. On je naglasio da, iako učešće instruktora NATO nije dokazano, postoji mogućnost da su oni bili umešani u napad, s obzirom na potrebnu obuku za rad sistema PVO Patriot.

Prema izvorima u snagama bezbednosti, Oružane snage Ukrajine navodno su unapred planirale napad na avion Il-76. TASS je izvestio da je instalacija PVO Patriot prethodno premeštena u pozicioni prostor i da je radarska stanica bila isključena u vreme incidenta, prenosi Informer.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su Oružane snage Ukrajine oborile avion uz pomoć dve rakete, nazivajući incident terorističkim aktom kijevskog režima. Na avionu su bili šest članova posade, 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika za razmenu i tri ruska vojna lica, koji su svi nažalost poginuli u nesreći.

Ukrajinski mediji su najpre objavili da su avion oborile Oružane snage Ukrajine, ali su kasnije izmenili svoje izveštaje, uklanjajući informacije o odgovornosti Kijeva za incident. Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog Ministarstva odbrane tvrdi da zemlja navodno ne zna ko se nalazio u avionu, ali su potvrdili da je tog dana trebalo da dođe do razmene ratnih zarobljenika između strana.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je na međunarodnu istragu o padu aviona u Belgorodskoj oblasti. Istražni komitet Ruske Federacije je izvestio da je avion oboren raketom MIM-104A iz američkog PVO sistema Patriot u službi Oružanih snaga Ukrajine. Kasnije su obavljena genetska ispitivanja koja su potvrdila identitet žrtava, čime su stvoreni nedvosmisleni zaključci o pripadnosti delova tela poginulih.

Ove tvrdnje i protivrečnosti izazvale su dodatnu pažnju javnosti i postavile pitanje odgovornosti za ovaj tragičan incident.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading