VLADIMIR PUTIN SMENIO SERGEJA ŠOJGUA!

Autor:

Svet

12.05.2024

20:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predloženo je imenovanje Andreja Belousova za ministra odbrane.

VLADIMIR PUTIN SMENIO SERGEJA ŠOJGUA!

Foto: Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Shutterstock

Predsednik Rusije Vladimir Putin smenio je danas Sergeja Šojgua sa mesta ministra odbrane.

Putin je ujedno predložio je imenovanje Andreja Belousova za ministra odbrane.

Šojgu se na funkciji ministra odbrane nalazio od 2012.

Sergej Šojgu je rođen u Čadanu (Tuva) 1955. godine od oca pripadnika tuvanske manjine i majke Ruskinje. Za vreme Sovjetskog Saveza je vršio razne funkcije u infrastrukturnom sektoru, a istovremeno je služio i u Crvenoj armiji u kojoj je stekao čina generala armije.

Nakon raspada SSSR-a njegovo iskustvo u logistici i organizacione sposobnosti su mu omogućili da uvek bude u blizini političkog vrha novostvorene Ruske Federacije, pa je zbog toga dobio mesto ministra za vanredne situacije i ovu funkciju je obavljao od 1994. do 2012. tj. sve do preuzimanja Ministarstva odbrane.

Smena Šojgua je najavljivana, mada više kroz medije i posle hapšenje zamenika ministra obrane Rusije Timura Ivanova krajem prošlog meseca. 

Hapšenje visokog zvaničnika u Rusiji uvek izaziva buru u javnosti, ali hapšenje zamenika ministra odbrane, Timura Ivanova, izazvalo je posebno interesovanje i spekulacije. Optužbe za primanje mita i korupciju su ozbiljne, ali kako su tada pisali nezavisni ruski mediji i zapadni posmatrači, ovo hapšenje, kako je tada navedeno, "može biti i politički motivisano, sa ciljem da se ugrozi pozicija samog ministra Sergeja Šojgua".

Timur Ivanov, zamenik ministra odbrane Rusije, optužen je da je primio mito od milion rubalja u okviru organizovane grupe, dok je obavljao ugovorene poslove za Ministarstvo odbrane.

 

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading