FUDBAL MEĐU ČOKOTIMA VINOVE LOZE: Loptanje u Aleksandrovcu egzistira pun jedan vek!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

12.12.2022

16:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U kotlini između planinskih ogranaka Kopaonika, Jastrepca i Goča, pun jedan vek trči se za fudbalskom loptom.

FUDBAL MEĐU ČOKOTIMA VINOVE LOZE: Loptanje u Aleksandrovcu egzistira pun jedan vek!

Foto: FK Župa Aleksandrovac

Fudbalski klub Župa iz Aleksandrovca proslavlja stogodišnjicu postojanja.

 

Početkom XX veka fudbalska lopta se dokotrljala među čokote vinove loze i počeo da osvaja Župu i župljane. Početak nije bio lak. Lopte nije bilo, pa su prvi fudbalski entuzijasti prvo šutirali "krpenjaču", da bi napredak usledio zahvaljujući Žiki Petroviću, poznatijem pod nadimku Grof, koji je svinjski mehur ušivao u kožu, što je bio revolucionarni napredak kada je loptanje u pitanju.

Prvi mečevi odigrani su u šljiviku popa Svetozara, a zatim su prvi majstori ove igre prešli na prostor vašarišta iznad Jevđine lušarnice, da bi kasnije svoj dom dobili na mestu gde se i danas nalazi igralište aleksandrovačke Župe.

Aleksandrovački fudbalsko mezimče osnovano je 1922. godine i tokom prethodnog veka postojanj takmičilo se u nižim ligama srpskog fudbala, a najčešće su bili članovi srpskoligaškog karavana. Svoj najveći uspeh ostvarili su 1994. godine kada su učestvovali u baražu za popunu Druge lige tadašnje SR Jugoslavije, ali su bolji od župskih fudbalera bili igrači Mornara iz Bara.

Foto: FK Župa Aleksandrovac

FK Župa Aleksandrovac

 

Tokom prethodnih desetak godina FK Župa iz Aleksandrovca najčešće je bila učesnik četbvrtog ranga takmičenja, Zone Zapad čiji je deo i u aktuelnoj 2022/23 sezoni. U prvom delu ovosezonskog takmičenja ostvarili su pet pobeda, tri remija i sedam poraza i sa 18 osvojenih bodova zauzimaju desetu poziciju na tabeli.

Jasno je da se svi u Aleksandrovcu nadaju da će njihovo fudbalsko mezimče u dogledno vreme ponovo biti deo srpskoligaškog karavana, a kasnije, možda i drugi stepen takmičenja nije daleko.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading