VEČITO PITANJE: Odmor tokom sezone? Evo šta su rekli treneri nižih liga srpskog fudbala! (ANKETA)

Autor:

Sport

12.12.2022

15:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odmor tokom fudbalske sezone, pitanje je koje se neretko postavlja kada je nižerazredni, amaterski fudbal u pitanju.

VEČITO PITANJE: Odmor tokom sezone? Evo šta su rekli treneri nižih liga srpskog fudbala! (ANKETA)

Foto: Promo foto

Pitali smo trenere ekipa sa, uslovno rečeno, "malih terena" da li su saglasni da fudbaleri u amaterskim ligama mogu na odmor tokom priprema i takmičarske godine dok saigrači konstantno treniraju i igraju mečeve za bodove. Sasvim očekivano, mišljenja su podeljena.

 

Saigrači, bonus odmor tokom prvenstva nekih kolega uglavnom prećutkuju. Ne slažu se sa tom "povlasticom", ali ne žele da komentarišu plandovanje pojedinaca u timu kad mu vreme nije, jer je to uglavnom "odluka šefa stručnog štaba".

Jedan od glavnih alibi izgovora da neko ima dodatne slobodne dane tokom sezone jeste novac. Na "zelene novčanice" niko nije imun, ali.. Svaki fudbaler je u amaterskoj ligi sam pristao da igra za honorarnu zaradu, ili iz čiste ljubavi. Međutim, neki "nabedjeni asovi" to zaborave i nonšalantno spakuju kofere da "osole" noge tokom prvenstva pa propuste i treninge i utakmice za bodove.

Da li je po pravilima fair play-a, da li je kolegijalno da se neko "brčka" na moru, obilazi metropole i rodbinu, edukuje se za bolji posao pa makar bio "zvezda" tima, dok ostali prvotimci vode bitku za bodove za koju se pripremaju tokom radne nedelje, a vikendom stavljaju u prvi plan, procenite sami.

Ako se mi pitamo, odgovor je - "ne"!

O navedenoj temi govorili su istaknuti treneri ekipa koji nastupaju i nižim rangovima srpskog fudbalskog takmičenja, a prema očekivanju njihovi odgovori su različiti.

- Pristalice odmora tokom sezone:

- Đorđe Ivelja (FK Zuce 2019):

- Moj odgovor kao trenera zavisi od ranga takmičenja koji igramo. U ovom rangu naravno da je odgovor pozitivan iako bi to, u višem stepenu takmičenja, bila misaona imenica. Dozvolio bih odsustvo jer u nižim ligama ako kažete „ne“, igrač će svakako dati sebi oduška od sportskih obaveza. Nezavisno od moje dozvole će da ode na mini predah i to nema apsolutno nikakve veze sa trenerskim autoritetom.

Republika

Foto: Privatna arhiva/Đorđe Ivelja

Đorđe Ivelja (FK Zuce 2019)

 

- Žarko Jeličić (FK Budućnost Dobanovci):

- Shodno vremenu u kome živimo i opštem stanju u društvu, uvek sam za to da se naprave ovakvi ustupci da bi fudbaleri mogli da uživaju sa porodicom, ili se skoncentrišu na poslovne obaveze, pošto igrači nisu plaćeni za obaveze na treninzima i utakmicama, uglavnom to rade iz hobija. Timovi možda trpe, ali život je jedan i da bismo bili produktivni odmor nam je neophodan pa makar bio i tokom takmičarske godine.

Foto: Privatna arhiva/Žarko Jeličić

Žarko Jeličić (FK Budućnost Dobanovci)

 

- Darko Živković (FK Borac 1923 Progar):

- Apsolutno sam za to da igrači u amaterskoj ligi, kakva je naša, imaju pravo na privatni život i dodatne dane odmora. Kao bivši profesionalac znam kako se igrač oseća kada dođe do zamora „materijala“, ili kako je kada je igrač pod tenzijom rezultata i visokog plasmana. Zato bih i u najjačem rangu takmičenja dozvolio bonus slobodno vreme. Nisam od onih koji će igračima da uskrati odlazak na neki radostan događaj kod rodbine i prijatelja zbog 90 minuta utakmice.

Foto: FK Borac 1923 Progar

Darko Živković (FK Borac 1923 Progar)

 

- Protivnici odmora tokom sezone:

- Nikola Drakulić (FK Srem Jakovo):

- Nisam za taj „popust“ bez obzira na sve prihvatljive izgovore poput finansijskog momenta i ranga takmičenja, ali,... To jeste vrlo neozbiljno prema timu i u krajnjem slučaju prema samom sebi, posebno u nižim ligama gde treneri, po nepisanom pravilu, imaju problem da naprave sastav pred svaku utakmicu. Zamislite kako je kada jedan fudbaler ode na letovanje tokom sezone, ali nosimo se sa tim kako znamo i umemo, jer igrači često samo jave da su odsutni.

Republika

Foto: Republika

Nikola Drakulić (FK Srem Jakovo)

 

- Saša Štrbac (FK Zemun):

- Dok traje sezona, odmora nema. Ne priznajem fudbalere, ni ljude koji u životu bilo šta rade polovično. Za mene je Srpska liga profesionalna, iako je mnogi opisuju kao poluprofesionalnu, jer mnogi igrači od zarade što ostvare preko fudbala lepo žive. Mi u Zemunu smo, na primer, trenirali mesec dana posle ostalih timova. Imamo visoke ambicije u nastavku sezone i zato ne bi smeli potpuno da se opuštamo ni tokom pauze.

Republika

Foto: FK Zemun

Saša Štrbac (FK Zemun)

 

- Dušan Jevrić (FK Radnički 1912 Sombor):

- Koliko god da je reč o amaterskom nivou fudbala, u klubovima koje sam vodio kao i sad u Somboru, svi se ponašaju kao profesionalci, jer su sve to bili klubovi sa visokim ambicijama. U slučaju kada bi se svako sunčao kad poželi tokom takmičarske godine, ozbiljnost sportske priče u klubu bi bila totalno neozbiljna. Čemu onda to vodi? Zato, ako se ja pitam, takve dopuste moji fudbaleri nemaju, dok im u pauzi od treninga i mečeva to savetujem.

Foto: Privatna arhiva/Dušan Jevrić

Dušan Jevrić (FK Radnički 1912 Sombor)

 

- Igor Marković (FK Barajevo):

- Kategorički kažem: „Ne!“ Fudbaler se pre starta takmičenja opredeljuje da bude deo tima, da snosi sportsku odgovornost, da poštuje fair-play u slačionici i van nje prema tom istom timu. Ako bi dobio odmor tokom sezone najstrože bi prekršio ta pravila i pokazao veliku dozu neozbiljnosti što nije pošteno ni prema meni kao treneru, ni prema saigračima. Takođe, propuštanjem treninga zbog privatnih obaveza utiče na postavku igre što, lično, ne tolerišem.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Igor Marković (FK Barajevo)

 

- Goran Petković (FK Leštane-Milutinac):

- Svaki igrač kada dogovara saradnju zna uslove dogovora, tu mislim i na finansijski deo. Shodno tome, ne postoje alibi izgovori kao što su rang takmičenja, više obaveza, privatni život bi svako od nas trebalo da ostavi van svlačionice. Jedino bih dozvolio dodatna dva, tri slobodna dana zbog poslovnih obaveza, sve preko toga je puno. Odsustvo od deset dana bez treninga je, zaista, nedopustivo, jer ekipa i rezultat trpe, takav igrač mi je nepotreban.

Foto: FK Leštane-Milutinac

Goran Petković (FK Leštane-Milutinac)

 

Ostavljamo i čitalačkoj javnosti da se iznosi, da li je odmor fudbalerima nižih liga tokom sezone prihvatljiv, ili ne.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading