PREDSTAVLJAMO SRPSKE FUDBALSKE ŠAMPIONE: FK Radnički Pirot!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

09.12.2022

18:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon dve godine takmičenja u trećem rangu srpskog fudbala, klub sa obala Nišave ima lepu priliku da se već od naredne jeseni vrati u prvoligaški karavan.

PREDSTAVLJAMO SRPSKE FUDBALSKE ŠAMPIONE: FK Radnički Pirot!

Foto: FK Radnički Pirot

Šampion jesenjeg dela sezone u okviru Srpske lige Istok, jeste Fudbalski klub Radnički iz Pirota.

 
- Istorijat kluba:

Pirotsko fudbalsko mezimče osnovano je 1945. godine. Od kraja 60-tih godina XX veka uglavnom se takmičio u drugom rangu kako jugoslovenskog, tako i srpskog fudbala, ali nikada nisu uspeli da napravi poslednji iskorak i plasiraju se u elitni rang.

Najveće uspehe postigli su u sezonama 1975/76, 1976/77 i 1995/96 kada su u drugoligaškom karavanu osvajali treću poziciju i samo im je korak nedostajao do istorijskog ostvarenja.

Kada je u pitanju kup takmičenje, Piroćanci su najveće uspehe ostvarili u sezonama 1975/76 i 2004/05 plasiravši se u četvrtfinale najmasovnijg takmičenja, a treba napomenuti da su u sezoni 1975/76 u osmini finala tadašnjeg Kupa Maršala Tita eliminisali Crvenu zvezdu rezultatom 4:2.

Tokom prethodnih 15 godina čak 11 sezona su bili učesnici srpskoligaškog karavana u kojem se takmiče i u aktuelnoj 2022/23 sezoni.

 

 

- Sezona 2022/23:

Sjajno su Piroćanci započeli jesenji deo sezone. U prvih deset prvenstvenih utakmica ostvarili su isto toliko trijumfa. Krajem oktobra i početkom meseca novembra usledila je blaga kriza rezultata tokom koje Radnički nije slavio na tri uzastopna susreta (jedan remi i dva poraza), ali to nije uticalo na njegov plasman na tabeli srpskoligaškog karavana.

Traba napomenuti da ekipa sa stadiona "Dragan Nikolić" nije bila preterano efikasna tokom prvog dela šampionata. Postigli su 28 pogodaka što je za čak 14 pogodaka slabije od najefikasnije ekipe šampionata, leskovačke Dubočice.

Foto: FK Radnički Pirot

FK Radnički Pirot 2022/23

 

- Igrački kadar:

Prethodne jeseni dres pirotskog srpskoligaša nosili su: Stefan Ilić, Veljko Marković, Bojan Dojkić, Oliver Tošić, Božidar Mančić, Miodrag Kamenović, Filip Đurović, Filip Stojanov, Veljko Živković, Aleksa Tošić, Aleksa Petrović, Nenad Adžibaba, Novak Petrović, Darko Stojanović, Denis Ristov, Nemanja Mančić, Nemanja Petrov, Dragan Ignić i Miloš Janković.

- Rezultati u sezoni 2022/23:

1. kolo: GFK Jagodina (Jagodina) - Radnički (Pirot) 2:3

2. kolo: Radnički (Pirot) - Meševo (Meševo) 1:0

3. kolo: Radnički (Svilajnac) - Radnički (Pirot) 0:1

4. kolo: Radnički (Pirot) - OFK Brzi Brod (Brzi Brod) 3:1

5. kolo: Vlasina (Vlasotince) - Radnički (Pirot) 0:2

6. kolo: Radnički (Pirot) - SFS Borac (Paraćin) 1:0

7. kolo: Jedinstvo (Paraćin) - Radnički (Pirot) 0:1

8. kolo: Radnički (Pirot) - GFK Dubočica (Leskovac) 2:1

9. kolo: Dunav (Prahovo) - Radnički (Pirot) 1:6

10. kolo: Radnički (Pirot) - Timok 1919 (Zaječar) 1:0

11. kolo: Car Konstantin (Niš) - Radnički (Pirot) 1:1

12. kolo: Radnički (Pirot) - Budućnost (Popovac) 0:3

13. kolo: Pčinja (Trgovište) - Radnički (Pirot) 3:1

14. kolo: Radnički (Pirot) - OFK Topličanin (Prokuplje) 3:0

15. kolo: Timočanin (Knjaževac) - Radnički (Pirot) 0:2

 

 

- Prolećni deo sezone 2022/23:

U nastavak sezone ekipa pirotskog Radničkog ulazi kao apsolutni favorit za osvajanje prve pozicije koja omogućava i plasman u viši rang takmičenja. Najvećeg konkurenta imaće u ekipi leskovačke GFK Dubočice, ali se svakako ne sme zaboraviti ni Budućnost iz Popovca koja trenutno ima sedam bodova manje od lidera, ali su u prvom delu sezone da su Piroćanci i te kako ranjivi.

U prvom prolećnom kolu Radnički na stadionu "Dragan Nikolić" dočekuje ekipu GFK Jagodine koju su na startu aktuelne sezone savladali kao gosti rezultatom 3:2.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading