SILUJU I ŽIGOŠU: Ovo je sekta u čijim kandžama je unuka Jelisavete Karađorđević!

Autor: blic.rs, Republika

Hronika

27.10.2017

12:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Javnost je šokirala informacija da je Indija Oksenberg, unuka srpske princeze Jelisavete Karađorđević, upala u kontroverzni kult iz Njujorka pod nazivom Nxivm (Nekseum). Šta se krije iza mračnog kulta koji već decenijama intrigira američku i svetsku javnost?

RepublikaFoto: youtube.com/JingSlingers
Indija Oksenberg

Katarina Oksenberg, ćerka srpske princeze Jelisavete Karađorđević, izjavila je prošle nedelje za Njujork tajms da je njena ćerka Indija "deo tajnog društva Nekseum".

Nekseum već skoro dve decenije propagira "samorazvoj kroz razne radionice i kurseve". Tokom godina brojni bivši članovi i sledbenici tvrdili su da se zapravo radi o sekti koja iskorišćava svoje slebenike, i apelovali na zvaničnike da intervenišu. Međutim, optužbe nikada nisu podignute.

PARAVAN ZA ISKORIŠĆAVANJE

Od kasnih devedesetih godina do danas procenjuje se da je oko 16.000 ljudi prošlo kroz neki od različitih kurseve koje nudi Nekseum, za koje ova organizacija tvrdi da je su dizajnirani da "doprinesu samoispunjenosti i eliminaciji psiholoških i emotivnih barijera". Većina učesnika uzima neki od kurseva, poput "Izvršnog programa uspeha", nakon čega nastavljaju sa svojim životom.

Međutim, drugi, koji su dublje uvučeni u organizaciju, odricali su se karijera, prijatelja i porodica da bi postali sledbenici lidera Kita Rejnijera, unutar grupe poznatog kao "predvodnik", pisao je ove godine "Njujork tajms".

Dejli mejl piše da Nekseum nema sledbenike, već robove, koji su primorani da dnevno u organizam unose svega 500-800 kalorija dnevno, i to kako bi fizički dostigli "idealnu figuru" koju zahteva vođa kulta, pomenuti Rejnijer.

Američki mediji objavili su brojne intervjue sa bivšim članovima, koji prikazuju da grupa ide sve dublje ka uznemiravajućim radnjama koje sprovodi. Kako je pisao njujorški list, žene koje su postajale članovi morale su da prilože svoje gole fotografije kojima su ucenjene da će biti objavljene u javnosti ukoliko prekrše protokole. Mnogi članovi su u intervjuima potvrdili su da se plaše da će biti inkriminisani.

GOSPODARU, OBELEŽI ME

Njujork tajms objavio je takođe ispovest članice grupe koja je rekla da je prilikom inicijacije u Nekseum bila žigosana, i da su joj u kožu iznad zadnjice urezani inicijali vođe kulta. Pre žigosanja, zvaničnik Nekseuma im je rekao da kažu: "Gospodaru, molim te obeleži me, bila bi mi čast".

 

 

U javnost su izašle i brojne priče o smrtnim slučajevima. Iako nikada nije bilo dokaza, više članova je navodno izvršilo samoubistva pod uticajem kulta, ili zbog nemogućnosti da iz njega izađu. U dramatičnoj priči koju je objavio Artvojs, Đinu Hačison je silovao Kit Rejnijer kada joj je bilo 15 godina, da bi kasnije izvršila samoubistvo. Njena sestra Hejdi tvrdi da ju je ubio Kit Rejnijer.

 

 

- Kada ovo budu čitali ja ću već biti u Meksiku sa Edgarom. Predugo sam služila kao pion. Vidim svoju odgovornost za smrt Đine u manastiru i Ešterovog prijatelja na Aljasci. Bilo je samoubistvo, tako da nije moglo da se poveže sa mnom i Kitom. Ali mi smo ih ohrabrili na to - napisao je navodno bivši član koji je sebe potpisao kao The Rat (pacov), čije pismo je objavio Artvojs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading