"20 GODINA ZATVORA ZA UROŠA BLAŽIĆA JE MALO": Advokat Nebojša Perović o suđenju masovnom ubici "To je kazna koja boli"

Autor:

Hronika

24.05.2024

14:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Advokat je istakao da Srbija mora spustiti starosnu granicu za izricanje kazni.

"20 GODINA ZATVORA ZA UROŠA BLAŽIĆA JE MALO": Advokat Nebojša Perović o suđenju masovnom ubici "To je kazna koja boli"

Foto: ST/Nemanja Pančić, Republika

Uroš Blažić Nebojša Perović

Dramatični incident dogodio se juče u sudnici Višeg suda u Smederevu tokom prvog ročišta Uroša Blažića, optuženog za krvavi pir koji je počinio 4. maja prošle godine. Nakon što je Blažić uveden u sudnicu, roditelji žrtava su ga napali, što je izazvalo brzu reakciju nadležnih organa, metež i reakciju straže, a potom i Hitne pomoći.

Advokat Nebojša Perović je u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1 izneo detalje ovog dramatičnog događaja.

- Rodi se dete koje se od malih nogu hrani, doji, podiže, vaspitava, uči da vozi bicikl, da pliva, i onda jednog dana ga više nema, a zašto? Niko ne zna. Sa druge strane, saznanje da po našem zakonodavstvu preti kazna od 20 godina i da će posle toga bilo koji zločinac ponovo normalno živeti, to još više boli - rekao je na početku advokat Perović i dodao:

- To je pripremno ročište na kojem se predlažu dokazi koji će se izvesti u vezi s optužnicom. Odbrana i okrivljeni se izjašnjavaju o krivici. Roditelji imaju pravo da prisustvuju i predlažu izvođenje određenih dokaza sa svojim punomoćnicima, advokatima. To je velika sala u sudu u Smederevu, i u trenutku je sigurno bilo oko devedeset ljudi, oko 70 oštećenih. Počelo je ročište, straža se rasporedila u redovima, učesnici su svi bili u sudnici, čekalo se dovođenje optuženih. Oni su bili dovedeni u pratnji više lica i prilikom ulaska, bili su okrenuti leđima. U tom trenutku, članovi porodica, roditelji, bilo je svega – mešavina plača, jecaja, vriska, psovki. Ta atmosfera se rečima ne može do kraja dočarati. Onda su stražari njega izvukli i tu je došlo do meteža, straža je reagovala na svoj način, narod je reagovao na svoj. Bol je prouzrokovao sve to.

Poziv na promenu zakona

Perović je istakao da je ovakva reakcija bila očekivana, naglašavajući bol koji je prouzrokovao ovaj incident. Takođe, naglasio je potrebu za promenom zakona o krivično-pravnoj zaštiti, ističući da maksimalna kazna od 20 godina nije dovoljna za ovakva teška dela. Pozvao je sud da hitno zakaže novo ročište i da suđenje treba da se održava iz dana u dan, kako bi se ovakvi slučajevi rešavali efikasnije.

- Maksimalna kazna koja postoji u našem zakonodavstvu je doživotna za lica starija od 21 godine. U ovom slučaju je to 20 godina, i to je kazna koja boli. Moram da kažem da je ovo propust u poslednjih 15 godina svih vlasti koje su se promenile, jer smo pre 12 godina imali slučaj kada su deca od 13 godina zapalila prosjaka na ulici. Tada je trebalo izvući pouku i promeniti krivično-pravnu zaštitu i pomeriti tu granicu - istakao je Nebojša Perović.

Promena zakona i brža reakcija suda

Advokat je istakao da Srbija mora spustiti starosnu granicu za izricanje kazni, kako bi se adekvatno odgovorilo na ekstremne situacije poput ove. Takođe, istakao je da je brža reakcija suda neophodna u ovakvim slučajevima.

- Smatram da sud mora što pre doneti odluku o sledećem ročištu i mogu zakazati sada. Vrhovni kasacioni sud, Visoki savet sudstva, predsednik Višeg suda i predsednik suda u Smederevu moraju danas da se dogovore kada će suđenje početi, i to suđenje treba da ide iz dana u dan, a ne da se zakazuje na mesec dana. Godinu dana je prošlo, dosta se čekalo. Svakog dana moraju da se održavaju suđenja. U izuzetnim suđenjima to tako mora biti. A što se tiče zakona, od ovog događaja kada je bio u Novom Sadu, kada mi se pruži prilika, uvek javno spomenem da zakkon mora da se menja i uvek sam pristalica toga - ako u SAD-u postojii takav zakon, a oni su najmoćnija zemlja na svetu, pa mi nismo pametniji od njih. Kod njih ne postoji starosna granica - rekao je advokat.

Na pitanje šta sud sprečava da bude brži, kratko je rekao: "Navika," i dodao da u ovim ekstremnim situacijama sud mora odmah reagovati.

- Ova krivično-pravna zaštita prema maloletnicima i uopšteno prema krivičnim teškim delima mora biti drugačija, jer i ta lica čine krivična dela. Srbija ima više trinaestogodišnjaka koji su izvršili ta dela, i zbog toga se mora spustiti ta granica. Tu nema nikakvih opravdanja, potpisa i međunarodnih povelja. Jednostavno se pošalje dopis da povlačimo potpis u okviru te odredbe, dok u ostatku povelje ostaje sve isto - zaključio je advokat Perović u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji KK1.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading