Investitor optužen za građenje bez građevinske dozvole u Zemunu: Preti mu kazna zatvora od šest meseci

Autor:

Hronika

24.05.2024

17:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužilaštvo je sudu predložilo da D.B. bude osuđen na šest meseci zatvora i da mu se izrekne novčana kazna u iznosu od 500.000 dinara.

Investitor optužen za građenje bez građevinske dozvole u Zemunu: Preti mu kazna zatvora od šest meseci

Foto: ST/Dragan Kadić

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo optužni predlog protiv investitora D.B. (42) zbog sumnje da je izgradio objekat bez građevinske dozvole u opštini Zemun. U saopštenju tužilaštva se navodi da je D.B. tokom februara i marta 2023. godine sproveo građevinske radove na izgradnji objekta od čvrstog građevinskog materijala, ali bez odgovarajuće građevinske dozvole.

Specifično, D.B. je izgradio prizemni deo objekta prema ulici, dimenzija 4,00 metra sa 4,00 metra, kao i dodatni deo iza tog prvog dela, dimenzija 4,00 metra sa 5,00 metra. Ovi delovi objekta su pokriveni krovom, ali za radove nije postojala odgovarajuća dozvola, što je suprotno važećim građevinskim propisima, prenosi Tanjug.

Tužilaštvo je sudu predložilo da D.B. bude osuđen na šest meseci zatvora i da mu se izrekne novčana kazna u iznosu od 500.000 dinara. Ovaj predlog kazne je zasnovan na težini prekršaja i činjenici da su radovi izvedeni bez potrebne dozvole, čime su prekršeni zakoni o gradnji. Tužilaštvo je naglasilo važnost poštovanja zakonskih procedura u građevinskoj industriji kako bi se osigurala sigurnost i zakonitost građevinskih radova.

Ovaj slučaj ukazuje na ozbiljnost s kojom nadležne institucije tretiraju pitanja nelegalne gradnje i na njihovu posvećenost sprovođenju zakona i regulativa koje regulišu građevinsku delatnost. Ukoliko sud usvoji predlog tužilaštva, D.B. će se suočiti sa zatvorskom kaznom i značajnom novčanom sankcijom, što bi moglo poslužiti kao opomena drugim investitorima da se pridržavaju propisanih procedura i zakonskih okvira prilikom izvođenja građevinskih radova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading