SVE JE SPREMNO, PUTIN DAO ZELENO SVETLO : Ruska Ekspobanka kupuje čuvenog finansijskog giganta iz Velike Britanije!

Autor:

Svet

19.02.2024

23:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je odobrio kupovinu filijale londonske banke HSBC Holdings od strane ruske Ekspobanke, čime je otvorio put jednoj od najvećih evropskih banaka da napusti rusko tržište.

SVE JE SPREMNO, PUTIN DAO ZELENO SVETLO : Ruska Ekspobanka kupuje čuvenog finansijskog giganta iz Velike Britanije!

Foto: Tanjug/Ap

Ova odluka, koja je objavljena putem zvanične uredbe o pravnim podacima zemlje, nagoveštava zeleno svetlo za realizaciju posla, ali postoji neizvesnost kako će se transakcija odvijati s obzirom na američke sankcije koje su zadesile rusku banku u decembru, prenosi Blumberg.

Ekspobanka, čiji je vlasnik ugledni ruski preduzetnik Igor Kim, već je bila u završnoj fazi pregovora o preuzimanju poslova HSBC-a kada je Kremlj odlučio da pooštri kontrolu nad izlaskom stranih firmi iz bankarskog i energetskog sektora u avgustu 2022.

Putin je, međutim, u septembru odobrio još jednu transakciju u bankarskom sektoru, dozvolivši prodaju ruske podružnice banke Inteza AO neimenovanom kupcu, podseća Blumberg.

Ovo je deo šireg trenda izlaska stranih investitora iz ruskog finansijskog sektora, a tokom dvogodišnjeg sukoba Rusije sa Ukrajinom najznačajniji događaj bio je prodaja Rosbanka PJSC.

Ova transakcija uključivala je prodaju banke Sosijete ženeral SA investicionoj kompaniji Vladimira Potanjina, najbogatijeg čoveka Rusije, pri čemu je francuska banka ostvarila prihod od oko tri milijarde evra.

Blumberg napominje da austrijska banka Rajfajzen internešenal AG i italijanski Unikredit i dalje nisu u mogućnosti napustiti Rusiju zbog međunarodnih sankcija koje obuhvataju potencijalne kupce.

Ovaj razvoj događaja ukazuje na složenu dinamiku izlazaka iz ruske finansijske arenе, a budući koraci će zavisiti od različitih faktora, uključujući diplomatske i ekonomske odnose između Rusije i drugih zemalja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading