LAVROV ZAGRMEO NA AMERIKU I SAVEZNIKE: Odgovaraćete za kršenje povelje Ujedinjenih nacija!

Autor:

Svet

19.02.2024

19:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, izneo je snažan apel da se Zapadne zemlje pozovu na odgovornost zbog gaženja ključnih principa Povelje Ujrdinjrnih nacija tokom svoje radne posete Kubi.

LAVROV ZAGRMEO NA AMERIKU I SAVEZNIKE: Odgovaraćete za kršenje povelje Ujedinjenih nacija!

Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanosk

Lavrov je naglasio da je neophodno suočiti se sa nezakonitim pritiscima i potpunim embargom koje Sjedinjene Američke Države sprovode, ističući da ovi postupci predstavljaju kršenje osnovnih principa međunarodnog prava.

- Kuba, iz prve ruke, zna šta je to nezakonit pritisak, potpuni embargo, koji Sjedinjene Američke Države brane kao neki legitiman metod dejstava. To je neprihvatljivo za ostatak međunarodne zajednice, ali to ne sprečava Vašington - rekao je Lavrov tokom sastanka sa kubanskim kolegom Brunom Rodrigezom.

Dodao je da je imperativ mobilizovati svetsku većinu kako bi se zaštitili osnovni principi Povelje UN od pokušaja promene međunarodnih obrazaca.

- Nastojaćemo da osiguramo da osnovni principi Povelje UN budu pouzdano zaštićeni od pokušaja menjanja međunarodnih obrazaca. U Povelji UN se navodi da su Ujedinjene nacije osnovane na suverenoj ravnopravnosti država. Moramo pozvati na odgovornost one koji su odavno pogazili ovaj princip - istakao je Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Rusije je takođe najavio razmenu ocena o stanju bilateralnih odnosa između Rusije i Kube, naglašavajući da postoji još mnogo toga što treba uraditi kako bi se ojačala saradnja između dve zemlje.

Lavrov je zahvalio kubanskom domaćinu na tradicionalnom gostoprimstvu i izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog susreta, izražavajući nadu da će se sledeći kontakt odviti na teritoriji Rusije.

- U svakom trenutku vas čekamo i biće nam drago da vas vidimo - zaključio je Lavrov obraćajući se šefu kubanske diplomatije, piše Sputnjik.

Radnu posetu Latinskoj Americi Lavrov je započeo u ponedeljak, a planirano je da se na Kubi sastane sa ministrom spoljnih poslova i predsednikom zemlje Migelom Dijaz-Kanelom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading