OŠTAR DIPLOMATSKI PROTEST: Španija i Švedska pozvale ruske ambasadore na razgovor zbog smrti Navaljnog!

Autor:

Svet

19.02.2024

22:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Španija i Švedska pozvale su danas ruske ambasadore na razgovor povodom smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

OŠTAR DIPLOMATSKI PROTEST: Španija i Švedska pozvale ruske ambasadore na razgovor zbog smrti Navaljnog!

Foto: Tanjug/AP

Špansko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je oštru zabrinutost zbog političkog ugnjetavanja u Rusiji i istaklo da je pozivanje šefa diplomatske delegacije druge zemlje na razgovor oblik diplomatskog protesta.

Ova reakcija često prethodi oštrijim merama, uključujući pozivanje ambasadora na konsultacije, saopštilo je špansko ministarstvo. Sličan korak preduzele su i druge evropske zemlje, među kojima su Nemačka, Finska i baltičke republike, naglasivši ozbiljnost situacije, prenosi španski javni servis RTVE.

Ministarstvo spoljnih poslova Švedske takođe je izrazilo duboku zabrinutost zbog političkog ugnjetavanja u Rusiji. Na zvaničnom sajtu, istakli su da Evropska unija mora preduzeti odlučujuće korake kako bi se suočila sa ovim problemom. Ministar spoljnih poslova Švedske, Tobijas Bilstrom, naglasio je posebnu važnost ovog pitanja, posebno imajući u vidu smrt Alekseja Navaljnog u zatvoru 16. februara.

Švedska je takođe preduzela inicijativu unutar Evropske unije kako bi istražila mogućnosti uvođenja novog paketa sankcija protiv Rusije, usmerenih protiv unutrašnje represije. Ovaj korak predstavlja zajednički napor da se osudi političko ugnjetavanje i da se pruži podrška borbi za ljudska prava u Rusiji.

Evropske zemlje jasno stavljaju do znanja da će nastaviti da prate situaciju i preduzimaju odgovarajuće korake kako bi osigurale da se politička represija zaustavi, te da se poštuju osnovna ljudska prava i slobode.

Ovaj koordinirani diplomatski odgovor Evropske unije pokazuje odlučnost da se suprotstavi bilo kakvom obliku kršenja ljudskih prava i demokratskih principa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading