BAJDEN OPTUŽEN ZA RASIZAM: Na svečanoj večeri u publici je bio poznati reper, predsednik je opet je rekao nešto što nije trebalo! (VIDEO)

Autor:

Svet

24.09.2023

16:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden je sinoć obratio članovima kongresnog kokusa koji zastupa interese Afroamerikanaca i tokom svog govora upotrebio termin koji ima rasistički kontekst, piše Njujork post.

BAJDEN OPTUŽEN ZA RASIZAM: Na svečanoj večeri u publici je bio poznati reper, predsednik je opet je rekao nešto što nije trebalo! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

 Na svečanoj večeri u Vašingtonu, na kojoj je prisustvovao i čuveni reper LL Kul Džej (Džejms Tod Smit) koji je primio nagradu Feniks za muzička dostignuća, Bajden je izazvao smeh u publici svojim nespretnim izrazima.

"Dvojica velikih umetnika našeg vremena koji predstavljaju revolucionarno nasleđe hip-hopa u Americi, LL Džej Kul Džej, uh..." - izgovorio je Bajden, dok su prisutni reagovali smehom.

Ipak, Bajdenov govor nije završio na tome. Dodao je: "Uzgred, taj dečko, taj čovek ima biceps koji je veći od mojih butina."

Ovaj nespretan komentar odmah je primetila Republikanski nacionalni komitet na društvenoj mreži X (bivši Tviter) i objavila snimak govora u kojem se demokratski predsednik SAD obraća afroameričkom reperu sa izrazom "dečko".

 

Njujork post ističe da se Džo Bajden već ranije obraćao Afroamerikancima koristeći ovaj termin koji se smatra rasističkim epitetom kada se odnosi na muškarce crne puti. Ranije ove godine, Bajden je nazvao "dečkom" i Vesa Mura, prvog afroameričkog guvernera Merilenda.

 

Iako se Bajden često obraćao sa "dečko" generalno svim mlađim političarima, tokom kampanje za predsedničke izbore 2020. godine, kritikovan je zbog korišćenja ovog termina u opisu svoje sposobnosti za rad sa senatorima koji su se zalagali za segregaciju stanovništva u Americi. Afroamerički demokratski senator iz Nju Džersija, Kori Buker, koji je tada bio rival Bajdenu u trci za stranačku predsedničku nominaciju, kritikovao je Bajdena zbog ovakvih izjava.

"Ne treba se šaliti u vezi sa nazivanjem 'dečko' muškaraca crne puti," kazao je Buker.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bob

24.09.2023 16:53

Baš me briga za njega