PROTIV BAJDENA SE OKRENULI NJEGOVI MEDIJI: CNN i Vašington post mu poručili: "Vreme je da se povučeš, imaš POSLEDNJU ŠANSU da kažeš "NE!"

Autor:

Svet

18.09.2023

14:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spoj kriza koje pogađaju američki politički, demokratski, pravosudni i ekonomski sistem, preti da ozbiljno na test stavi predsedničku funkciju Džoa Bajdena, usred sve veće sumnje u njegovu sposobnost za vršenje funkcije predsednika u slučaju ponovnog izbora. Nešto manje od polovine američkih demokrata smatra da Bajden ne bi trebalo da se ponovo kandiduje jer je prestar,a sada su se tom pozivu pridružili neki od vodečih američkih medija bliskih Demoktatskoj stranci.

PROTIV BAJDENA SE OKRENULI NJEGOVI MEDIJI: CNN i Vašington post mu poručili: "Vreme je da se povučeš, imaš POSLEDNJU ŠANSU da kažeš "NE!"

Foto: Tanjug/AP

Vrh demokrata je za sada stao iza Bajdena kao partijskog kandidata za 2024. godinu, a Demokratski nacionalni komitet (DNC) je podržao aktuelnog predsednika, efikasno ugušivši svaki potencijalni unutrašnju izazov. Međutim, po mnogim nedavnim anketama, nešto manje od polovine američkih demokrata smatra da Bajden ne bi trebalo da se ponovo kandiduje i da je prestar.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Nasuprot Bajdenovom optimizmu na CNN-u, mediju bliskom demokratama, je u ponedeljak objavljen tekst u kome se analiziraju Bajdenove šanse, i izražava određena sumnja u njegovu sposobnost da se uspešno nosi sa brojnim izazovima u slučaju reizbora. Što je još značajnije, u Vašington postu je objavljena kolumna uglednog novinara Dejvida Ignatiusa, koji se smatra jednim od omiljenih Bajdenovih kolumnista, koji je otvoreno napisao da Bajden ne bi trebao da se kandiduje za sledeći mandat.

Prema nekim komentarima, demokrate se nisu udružile oko nekog drugog. ali Ignjatius je naglas rekao ono što će malo ko reći predsedniku.

CNN navodi da, kako se trka za Belu kuću 2024. zahuktava, postaje jasno da izuzetni, istorijski izazovi komplikuju Bajdenovo nastojanje da dobije drugi mandat, pored toga što ima malu podršku javnosti i neujednačene ekonomije.

"Čak i po standardima poslednjih godina, u kojima se demokratija "klimala" a  produbljivalo žestoko političko optuživanje, zemlja ide u političku močvaru bez premca", navodi ovaj medij.

Bajden se bori da kontroliše događaje u burnom vremenu

U analizi CNN-a dalje se navodi:

"U centru oluje je Bajden, čija se predsednička kampanja 2020. zasnivala na obećanju da će se zemlja vratiti normalnost nakon pandemije i ekstremizma Trampovih godina.

Bajden je na velikom ličnom i političkom iskušenju zbog optužnice protiv njegovog sina Hantera, koje se ne mogu uporediti sa onima sa kojima se suočava Tramp, ali kombinacija istrage o opozivu i potencijalnog spektakla suđenja sina predsednička sina mogli da stvore priču da je Bajden takođe korumpiran, što bi okrnjilo njegove šanse. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Pitanja o Bajdenovim godinama – on će imati 82 godine do sledeće inauguracije – iskristalisala su se u članku Dejvida Ignatijusa prošle nedelje u Vašington postu, koji je pozvao predsednika i potpredsednicu Kamalu Haris da ostanu po strani.

Bela kuća tvrdi da je Bajden pokazao izuzetnu izdržljivost, na primer tokom svog ovmeselnog puta i kritikuje novinare koji to pitanje postavljaju na društvenim mrežama. Ali izveštavanje samo izražava pitanja koja mnogi glasači imaju o Bajdenovim godinama i posledicama na njegovu kandidaturu za reizbor.

Bajdenu takođe smeta što je ekonomski oporavak realan u smislu zvaničnih podataka, ali mnogi ljudi izvan Vašingtona ga ne osećaju. Cene namirnica ostaju visoke čak i ako je inflacija znatno oslabila. Visoke kamate koje se koriste za smanjenje troškova života imaju loš uticaj u srcu zemlje.

U ovoj atmosferi, sezonski skokovi cena benzina postaju još više iritantni i pokazuju potencijalnu ranjivost Bajdena na bilo kakve nestabilne ekonomske uslove sledeće godine, uprkos naporima administracije da pokaže kako je pokušao da poboljša živote zaposlenih Amerikanaca i oživi proizvodnju.

Štrajk Ujedinjenih radnika automobila stavlja Bajdena u tešku poziciju jer balansira svoju tradicionalnu podršku sindikalnom radu sa prioritetnim ulaganjima njegove administracije u električna vozila, što će doneti velike promene u industriji. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Bela kuća je obećala „pravedan prelazak“ na zelenu energiju, sa dobro plaćenim poslovima za radnike, ali sindikati strahuju da će te promene štetiti plaćama i dostupnosti posla", piše CNN.

Dejvid Ignatius: Bajden ima još jednu šansu da kaže "ne"

Jedan od najuglednijih kolumnista Vašington posta pridružio se raspravi stručnjaka koji pozivaju predsednika Bajdena da se povuče i ne traži reizbor.

Dejvid Ignatijus, kolumnista za spoljne poslove Vašington posta, napisao je u kolumni objavljenoj u utorak da je Bajden imao velika dostignuća tokom svojih prvih nekoliko godina na funkciji.

„U suštini, on je bio uspešan i efikasan predsednik. Ali ne mislim da bi Bajden i potpredsednik Haris trebalo da se kandiduju za reizbor. Bolno je to reći, s obzirom na moje divljenje velikom delu onoga što su postigli. Ali ako on i Haris budu zajedno učestvovali u kampanji 2024, mislim da Bajden rizikuje da poništi svoje najveće dostignuće – zaustavljanje Trampa", napisao je Ignatius.

Ignatijus je sugerisao da je Bajdenova starost otežavajuća okolnost, navodeći nedavne ankete koje pokazuju da većina glasača veruje da je starost predsednika problem kada je u pitanju služenje drugog mandata. Bajden ima 80 godina i imao bi 86 godina na kraju mogućeg drugog mandata.

Ignatius takođe tvrdi da Bajden nije trebao da imenuje Kamalu Haris za svog potpredsednika, i  da je ranije trebalo da spreči svog sina Hantera da se pridruži odboru ukrajinske energetske kompanije, koja je postala hrana za napade i istrage oko korupcije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

„Bajden ima još jednu šansu da kaže ne — ovog puta samom sebi — povlačenjem iz trke 2024. To možda nije u njegovom karakteru, ali bi bio mudar izbor za zemlju", napisao je Ignatius. 

Bajden je već najavio kampanju za reizbor za 2024. godinu, a on i njegovi saradnici nisu pokazali nikakve naznake da preispituje tu odluku.  Predsednik i njegov tim su u više navrata odbacivali pitanja o njegovim godinama, tvrdeći da predsednikova dostignuća i njegova sposobnost da obavlja posao na dnevnoj bazi govore sami za sebe.

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading