BAJDEN POSETIO HAVAJE, I RAZBESNEO HAVAJCE: Dočekali ga sa ispruženim SREDNJIM PRSTOM, ljuti zbog SMEŠNE pomoći, izgubili sve, dobili po 700 dolara (VIDEO)

Autor:

Svet

22.08.2023

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Džo Bajden je u ponedeljak obavio petočasovnu posetu Havajima, ali je opet napravio niz gafova i izazvao ljutnju lokalnog stanovništva.

BAJDEN POSETIO HAVAJE, I RAZBESNEO HAVAJCE: Dočekali ga sa ispruženim SREDNJIM PRSTOM, ljuti zbog SMEŠNE pomoći,  izgubili sve, dobili po 700 dolara (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Bajden je naime uporedio razorne šumske požare - u kojima je poginulo najmanje 114 ljudi, a 850 je nestalo - sa svojim iskustvom u malom požaru u kuhinji.

Predsedničku kolonu  dočekali su uzvici "J... se!" dok je prolazio pored nezadovoljnih stanovnika, od kojih su mnogi izgubili prijatelje, članove porodice i svoje domove.

 

Bajden i njegova supruga su helikopterom obišli pogođena područja pre nego što su se obratili skupu lokalnih zvaničnika, senatora i zvaničnika zajednice. Bajden nije razgovarao sa prisutnim medijima. 

 

Ali nespretni Bajden je samo pojačao gnev držeći govor o gubitku svoje žene i ćerke 1972. godine, pre nego što je uporedio požar u kuhinji u njegovoj kući u Delaveru 2004. sa plamenom koji je sravnio grad Lahaina do zemlje.

 

Vrhunac njegovih gafova došao je neposredno posle njegovog govora, kada je Bajden pitao spasilačke timove da li su im čizme ojačane, pre nego što je rekao da je tlo ispod njihovih nogu "vruće" u besmislenom pokušaju da bude duhovit. 

 

Bajden je pre posete kritikovan jer nije posvetio dovoljno pažnje požarima i optužen za spor odgovor na krizu. Prošlog vikenda, na pitanje dok je napuštao plažu u Delaveru na pitanja o požarima, Bajden je odgovorio: "Bez komentara".

Bajdenova poseta došla je u trenutku kada je njegova administracija pretprela niz kritika stanovnika Havaja i političara zbog pomoći svakoj pogođenoj porodici od samo 700 dolara. 

Ela Sable ​Tacderan, žiteljka Havaja je u suzama za CNN-u pričala o mukama svoje porodice.

 

"To me stvarno pogađa jer gde je predsednik?" upitala je u četvrtak. „Mislim, nismo li i mi Amerikanci? Mi smo deo Sjedinjenih Država. Zašto nas stavljaju u zadnji džep? Zašto smo ignorisani"

 

Tacderan je za CNN rekla da su čekovi od 700 dolara koji su uručeni svakom pogođenom domaćinstvu bili uvredljivo niski.

„Moji roditelji su dobili ček na 700 dolara, što je bila uvreda. Živeti na Havajima je tako skupo. Namirnice mogu koštati čak 700 dolara samo za jednu kupovinu. I to nije dovoljno.'

 

Neki Havajci su ponovili njenu kritiku u ponedeljak, a jedna je pokazala znak koji upoređuje pomoć Ukrajini i Havajima. Ukrajina je, po glavi stanovnika, dobijala 1.700 dolara po osobi, izračunao je autor, transparenta od početka rata u februaru 2022.

 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading