NEPRAVDA: Srbima na Kosovu i Metohiji zabranili da igraju fudbal! (FOTO GALERIJA)

Autor: Vladimir Vorih

Sport

07.05.2023

20:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpuno je jasno sa kakvim se sve problemima suočavaju Srbi na Kosovu i Metohiji, ali poslednja dešavanja prevazilaze sve mere dobrog ukusa.

NEPRAVDA: Srbima na Kosovu i Metohiji zabranili da igraju fudbal! (FOTO GALERIJA)

Foto: Ilustracija: Republika.rs, Tanjug/Filip Krajinčanić, Wikipedia/Balkan, Pudelek, Pixabay

U Vitini, mestu u jugoistočnom delu Kosova i Metohije koje pripada Kosovskopomoravskom okrugu od 1949. godine postoji Fudbalski klub Moravac.

 

Sve do 2010. godine klub je u manje, ili više teškim uslovima uspevao da egzistira, ali su finansijski problemi uslovili da se na početku druge decenije XXI veka, lopta u Vitini zaustavi.

Ipak, zahvaljujći grupi entuzijasta i ljubitelja fudbala, 2018. godine FK Moravac uspeva da obnovi svoj rad, na srpskoj fudbalskoj mapi pojavi se sa redizajniranim, modernim grbom i već ovog proleća startuje u takmičenju pod okriljem Fudbalskog saveza Kosovskog Pomoravlja koje je okupilo deset srpskih klubova, ali i koje je nakon samo jednog odigranog kola, zaustavljeno.

Foto: FK Moravac Vitina

Novi, modernizovani logo FK Moravac

 

Naime, po odluci tzv. FSK, a koju sprovodi tzv. kosovska policija, svim klubovima koji se ne takmiče pod ingerencijom nepriznatog saveza, zabranjeno je ne samo da organizuju šampionat, već je pod pretnjom hapšenja, zabranjeno i fudbalerima da treniraju. Nešto kasnije odluka je donekle ublažena, te je dozvoljeno klubovima da odigravaju prijateljske susrete u cilju održavanja forme samih igrača, ali se i navedena odluka selektivno primenjuje.

Stadion FK Moravac u Vrbovcu kod Vitine nije bio korišćen prethodnih 15 godina i u navedenom periodu je u potpunosti devastiran. Zahvaljujući članovima kluba i fudbalerima, koji su u radove uložili lična finansijska sredstva, travnati tepih je doveden do perfekcije, a otvaranje rekonstruisanog stadiona bilo je zakazano za nedelju 7. maja u utakmici protiv Rudara iz Kosovske Kamenice, ali...

 

...još jednom je stigla zabrana, ovoga puta i za odigravanje prijateljskog susreta, pa je i ovaj meč morao biti otkazan, a svi fudbaleri i ljubitelji fudbala i sporta uopšte, na području srpskog Kosova i Metohije, sve nade ulažu u matični Fudbalski savez Srbije koji je o svim dešavanjima obavestio i Evropsku kuću fudbala (UEFA) i očekuje se kakva će njihova odluka biti.

- Istorija FK Moravac:

Fudbalski Klub Moravac je osnovan 1949. u varošici Vitina u Kosovsko-pomoravskom Okrugu.

Do 1999. godine sedište kluba bilo je u Vitini, a nakon rata klub se premešta u obližnje selo Vrbovac gde je nastavio da postoji sve do 2010. godine kada je privremeno ugašen zbog loše finansijske situacije. 
2018. godine grupa omladinaca i bivših fudbalera pokreće ideju da se klub ponovo oživi, što im polazi za rukom i u prvoj povratničkoj sezoni Moravac osvaja Kup Kosovskog Pomoravlja i treću poziciju u Okružnoj Ligi Kosovskog Pomoravlja. Naredne sezone osvaja se Okružna liga, ali u baražu ekipa ne uspeva da se plasira u viši rang. 
Najveći problem u ovim godinama od obnove kluba bio je loše stanje domaćeg terena pa je Moravac domaće utakmice uvek igrao na strani. Početkom godine igrači su pokrenuli i finansirali inicijativu za obnovu domaćeg stadiona, međutim zbog dobro poznatog problema stadion jos uvek nije zvanično otvoren.

 

Kako saznajemo iz redova bliskih klubu, Moravac je u narednom periodu planirao i dodatno unapređenje svog sportskog kolektiva. Želja je bila da se uslovi na stadionu dodatno poboljšaju i da se nabavi nova sportska oprema. Sve navedeno finansirali bi sami članovi kluba, ali se u ovom momentu postavlja pitanje svrhe svega navedenog, s obzirom da se fudbalske utakmice i dalje ne mogu odigravati...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading