OBJAŠNJENJE JE STIGLO: Fudbaleri Milana na dresovima nosili devojačka prezimena svojih majki - evo šta je razlog!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

12.05.2024

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gest "roso-nera" koji je mnoge iznenadio.

OBJAŠNJENJE JE STIGLO: Fudbaleri Milana na dresovima nosili devojačka prezimena svojih majki - evo šta je razlog!

Foto: Tanjug/AP

U 36. kolu Serije A, fudbaleri Milana ostvariči su ubedljiv trijumf od 5:1 nad Kaljarijem na San Siru. Najistaknutiji igrač utakmice bio je Kristijan Pulišić, koji je postigao dva gola za tim trenera Stefana Piolija u 59. i 86. minutu. Pored toga, Ismael Benaker je postigao gol u 35. minutu, Tijjani Reijnders u 74. i Rafael Leao u 83. minutu, doprinoseći ubedljivoj pobedi Milana. Sa 74 boda, Milan je osigurao drugo mesto u italijanskom prvenstvu, dok je Bolonja, na trećem mestu, zaostaje za sedam bodova što je nenadoknadivo u predstojeća dva prvenstvena meča.

Utakmica između Milana i Kaljarija privukla je pažnju ne samo zbog dešavanja na terenu, već i zbog posebne inicijative koju su sproveli Piolijevi igrači. Uoči "Dana majki", koji se obeležava 12. maja, igrači Milana nosili su devojačka prezimena svojih majki umesto svojih sopstvenih imena na dresovima. Ovaj simbolični gest imao je za cilj da podigne svest o pravu na lični identitet, proizašlom iz odluke italijanskog Ustavnog suda iz aprila 2022. godine, kojom je automatsko dodeljivanje očevog prezimena proglašeno diskriminišućim. Počev od 1. juna te godine, oba roditelja moraju imati pravo da izaberu prezime za svoje dete.

Foto: Tanjug/AP

"Roso-neri" obeležili Dan majki

 

Kristijan Pulišić, osvrćući se na ovaj gest, izjavio je:

- Igranje sa prezimenom naših majki na dresovima je poseban način da odamo počast neverovatnim ženama koje su oblikovale i podržavale nas tokom naših života. To je važan gest koji ističe značaj porodice i veza koje nas pokreću kako na terenu, tako i van njega. Ponosan sam što predstavljam svoju mamu na ovaj jedinstven i srdačan način zajedno sa svojim saigračima.

Inicijativa koju je preuzeo Fudbalski klub Milan ne samo da je pokazala njihovu solidarnost sa važnim društvenim pitanjem, već je takođe demonstrirala posvećenost kluba poštovanju žena u njihovim životima.

 

Standings provided by Sofascore

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading