VELIKI JUBILEJ: Vojvodina slavi - 110 godina postojanja!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

26.04.2023

18:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliko slavlje u Baćkom Gradištu.

VELIKI JUBILEJ: Vojvodina slavi - 110 godina postojanja!

Foto: FK Vojvodina Bačko Gradište

Fudbalski klub Vojvodina iz Bačkog Gradišta je jedan od najstarijih fudbalskih klubova u Srbiji i najstariji fudbalski klub imena Vojvodina.

 

Osnovan je 26. aprila 1913. godine na osnivačkoj skupštini u ugostiteljskom objektu gospodina Benca.

Prvobitno je fudbalski klub bio jedan od članova BAK-a - Bačfeldvarskog (bačkogradištanskog) atletskog kluba. Prvi začetnici fudbalske igre u Bačkom Gradištu su bili dr Isidor Knežević i Ferenc Horvat, koji su kao studenti iz Praga odnosno Pešte doneli prve fudbalske lopte i pravila igre.

Prvi fudbaleri novoosnovanog kluba kluba bili su : dr Isidor Knežević, braća Sava i Vasa Vojnović, dr Lajoš Horvat, Đula Sep, Živko Radosavljev, Janoš i Ištvan Cirjak, Milovan Miladinov, Jovan Bajšanski, Janoš Benc i drugi.

Prva utakmica je odigrana na jesen te 1913. godine protiv novoformiranog kluba iz obližnjeg Čuruga. Druga zvanična utakmica je odigrana sledeće godine protiv tada osnovanog fudbalskog kluba iz Bečeja. 

Foto: FK Vojvodina Bačko Gradište

Verni navijači Vojvodine

 

Nakon Prvog svetskog rata i prekida sportskih aktivnosti klub se obnavlja već aprila 1919. godine. Prva utakmica posle rata odigrana je u Temerinu.

Stadion kluba, kapaciteta 500 mesta za sedenje, se nalazi u okviru Sportskog centra „Đorđe Tapavica - Džoja“  kraj regionalnog puta Novi Sad - Bečej. 

Sportski centar je svečano otvoren 26. aprila 1983. godine na 70.-u godišnjicu osnivanja kluba. Tom prilikom je gostovao šampionski tim Partizana čiji je šef stručnog štaba bio Miloš Milutinović.

Jubilej kluba je proslavljen i 2003. godine kada je klub dobio veliki pehar povodom 90. godina postojanja. Povodom proslave velikog jubileja, 100 godina od osnivanja Fudbalskog kluba "Vojvodina" iz Bačkog Gradišta, odigrana je revijalna utakmica između slavljenika i imenjaka iz Novog Sada. 

Foto: FK Vojvodina Bačko Gradište

Zajedničko slavlje fudbalera i navijača

 

Jedan od najboljih rezultata kluba je pobednik Kupa PFS "Subotica" u sezoni 2018/19 i učesnik polufinala finala Kupa Srbije na teritoriji FS Vojvodine u sezoni 2018/19.

Klub se od sezone 2019/2020 takmiči u Vojvođanskoj fudbalskoj ligi "Sever".

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading