ZAPALJEN OLIMPIJSKI PLAMEN: Evo da li su Grci koristili ogledala i toplotu sunca, ili je bilo oblačno

Autor:

Sport

16.04.2024

12:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sada je sve spremno za Olimpijske igre u Parizu.

ZAPALJEN OLIMPIJSKI PLAMEN: Evo da li su Grci koristili ogledala i toplotu sunca, ili je bilo oblačno

Foto: Tanjug/AP

Olimpijske igre održaće se u Parizu od 26. jula do 11. avgusta, a kako tradicija nalaže, olimpijski plamen danas je svečano zapaljen u antičkoj Olimpiji u tradicionalnoj ceremoniji. Na taj način je označen završni deo priprema za početak Igara.

Grčka glumica Meri Mina, koja je igrala ulogu vrhovne sveštenice, zapalila je baklju koristeći rezervni plamen umesto paraboličnog ogledala zbog oblačnog neba za početak štafete u Grčkoj i Francuskoj. Plamen će biti prenet kroz Grčku na ruti dugoj više od 5.000 kilometara, sve do predaje organizatorima Igara u Parizu 26. aprila. Prvi nosilac baklje bio je grčki veslač Stefanos Douskos, osvajač zlatne medalje u Tokiju 2021. godine. On će trčati do obližnjeg spomenika koji sadrži srce francuskog barona Pjera de Kubertena, pokretača modernog preporoda Olimpijskih igara.

Foto: Tanjug/AP

Paljenje olimpijskog plamena

Sledeća trkačica bila je francuska plivačica Lore Manudo, koja je osvojila tri medalje u Atini 2004. godine. Ona je predala baklju starijem zvaničniku Evropske unije, Margaritisu Schinasu


Plamen će zatim putovati iz luke Pirej u Atini na brodu Belem, francuskom trojarbolnom brodu izgrađenom 1896. godine - godine prvih modernih igara u Atini. Baklja će biti preneta do Marseja - grada koji su osnovali grčki kolonisti pre otprilike 2.600 godina - 8. maja, da bi postepeno stigla do Pariza pred otvaranje ceremonije 26. jula. Gradonačelnica Pariza Ane Idalgo izjavila je da će olimpijski plamen proći pored mesta gde se dogodio islamski napad 2015. godine na koncertnu dvoranu Bataklan, kao i pored Spomenika Šoa dok prolazi kroz Pariz u julu.

Foto: Tanjug/AP

Olimpijski plamen krenuo na put po Grčkoj i Francuskoj


- Ova baklja je poruka mira, poruka prijateljstva među narodima, što je još jače u vreme kada je svet u tako lošem stanju - rekla je Idalgo za Francusku 2 TV iz Olimpije.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da će se zalagati za olimpijsko primirje, dodajući da ima na umu sukob na Bliskom istoku, kao i rat u Ukrajini i Sudanu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading