VEST DANA U SVETU SPORTA: Takmičari iz RUSIJE MOGU na Olimpijske igre u Parizu!

Autor: M. M.

Sport

16.04.2024

09:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prethodno će Biro MOK utvrditi njihovu "neutralnost".

VEST DANA U SVETU SPORTA: Takmičari iz RUSIJE MOGU na Olimpijske igre u Parizu!

Foto: Tanjug/AP

Zastava Rusije

Teniseri Rusije i Belorusije moći će da se takmiče na Olimpijskim igrama 2024. godine bez obaveze da igraju za nacionalni tim, saopštila je Međunarodna teniska federacija (ITF).

Prethodno su sportisti iz ove dve zemlje bili pod strogim sankcijama usled specijalne vojne operacije koju Ruska federacije izvodi u Ukrajini.

- Međunarodni olimpijski komitet i Međunarodni paraolimpijski komitet dozvoliće kvalifikovanim sportistima sa ruskim i beloruskim pasošima da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. kao pojedinačni neutralni sportisti (AIN) i na Paraolimpijskim igrama kao neutralni paraolimpijski sportisti (NPA) - navodi se na sajtu ITF.

U saopštenju se dodaje da će teniserima iz ovih zemalja biti dozvoljeno da učestvuju na olimpijskim i paraolimpijskim teniskim takmičenjima u individualnom i neutralnom svojstvu.

- Neutralni sportisti će morati da ispune principe selekcije i uslove podobnosti navedene u važećim pravilima ITF - navodi se.

ITF napominje da će konačne liste tenisera za nastup na Olimpijskim igrama 2024. dostaviti Međunarodnom olimpijskom komitetu, ali da će prethodno Biro MOK, koji razmatra prijem neutralnih sportista, morati da utvrdi da li sportisti na ITF listi ispunjavaju kriterijume neutralnosti.

- Odluka ITF-a je u skladu sa odlukom većine međunarodnih federacija u vezi sa pojedinačnim takmičenjima i sportistima koji učestvuju na Igrama u Parizu 2024. ovog leta - napominje se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading