EGZUM OTKRIO TAJNE: Evo ko ZAVODI RED u Partizanu, a nije Željko Obradović!

Autor:

Sport

15.02.2023

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj podatak je više nego interesantan.

EGZUM OTKRIO TAJNE: Evo ko ZAVODI RED u Partizanu, a nije Željko Obradović!

Foto: Starsport

Košarkaši Partizana

Košarkaš Dante Egzum, potpisao je ugovor sa crno-belima nakon sezone u Barseloni. Vrlo brzo je ostavio dobar utisak, i postao lider u ekipi Željka Obradovića, a o odnosu sa trenerom i atmosferi u timu, reprezentativac Australije, pričao je za Mozzart Sport.

Za početak dotakao se kapitena Kevina Pantera:

Svako od nas može da kaže šta god želi i šta ga muči u svlačionici. U najboljim timovima je to uvek tako. Mislim da niko ne oseća da je izopšten iz ekipe, naravno Kevin je naš lider i kapiten. Čak se i on na startu sezone prilagođavao na ulogu kapitena, kako da priča sa momcima. Mislim da se odlično snašao, zna da nas dovede u red, da kaže: “Hej momci, sada je vreme za rad i ništa drugo osim rada“. Tu je i Zek koji ume da nas podigne, posebno kada je reč o odbrani, on samo o odbrani razmišlja - otkrio je Egzum, pa nastavio:

- Za mene lično, ključno je okruženje u kojem si. Da imaš priliku da pokažeš talenat, da ti se istaknu prednosti, a sakriju mane. Kada si u takvom timu, onda i nije čudno što mnogi momci imaju odlične sezone jer su dobili priliku da pokažu ono u čemu su najbolji. Pričao sam sa saigračima u svlačionici i svi slično razmišljaju. Pogledajte Matijasa sa kojim svaki dan razgovaram, svi vide kakvu sezonu ima. Na treningu sam shvatio gde može da bude najbolji u Evropi, kada se iz bloka otvori i krene ka košu. Krenuli smo da koristimo, njegovu brzinu, eksplozivnost, snagu i eto kako to izgleda. Tako i ostali momci, uvek gledamo da istaknemo prednosti.

Republika

Foto: Starsport

 

 

U Evropi imao je kontakt sa Šarunasom Jasikevičijusem, nekadašnjim  Obradovićevim igračem, a sada trenerom Barselone. U klubu iz Katalonije se zadržao samo jednu sezonu.

Slični su u nekim stvarima, ali opet dosta različiti u načinu na koji rade svoj posao. Doduše velika je razlika kod mene zbog uloga koje sam imao. U Barseloni sam više igrao bez lopte u rukama, dok u Partizanu više sa loptom. Imam svakodnevnu komunikaciju sa Željkom, stvorili smo poverenje jedan u drugog. On zna šta ja mogu na terenu, ja znam šta su njegova očekivanja i zahtevi. To su stvari koje dosta znače, ali definitivno postoje razlike u odnosu na NBA ligu. Pre svega teren je manji, reket je uvek popunjen, neki kampuju u njemu. Uz to ima mnogo više šema u odbrani, ali i napadu u Evropi u odnosu na NBA ligu. Tamo svi praktično igraju isto, izolaciju, pik-and-rol. Možeš vrlo brzo da shvatiš plan bilo koje ekipe i da znaš ko će kako da igra, u Evropi je to drugačije. Više se timski igra, kroz svačije ruke prođe lopta kako bi se pronašla najbolja pozicija za šut.

NBA karijera mu nije procvetala zbog teške povreda kolena je učinila svoje. Godinu dana je bio na rehabilitaciji, a nikada nije napuštao ekipu.

- Volim košarku, nije se to poremetilo. Želeo sam da igram, a nisam mogao. Pre toga se nikada nisam povredio i to dosta utiče na sportiste mentalno. Da sada mogu da dam neki savet mladom igraču koji prolazi kroz tešku povredu, rekao bih mu da odmori jedan dan, da se opusti, da se resetuje. Nemoguće je raditi rehabilitaciju svaki dan, onda gledati trening, dani su predugački i nema vremena za mentalni odmor koji je izuzetno bitan. Sada mogu da kažem kondicionim trenerima: Hej, nije mi danas dan, ne osećam se najbolje i oni me razumeju. Osmisle trening kako bi se uradile ključne stvari da se zadrži snaga, kondicija i to bude to. Takve stvari dosta mogu da znače kada je sezona dugačka i kada se utakmice ređaju na svaka dva dana.

Kada se pridružio Partizanu nije mu bilo teško da se uklopi u zahteve trenera Željka Obradovića.

- Odnos između igrača i trenera je nešto što se razvija. Ne možemo pre početka sezone da imamo neke lake treninge, jer se ne poznajemo. Nismo stvorili konekciju, tako da smo pre početka sezone i na samom startu zaista žestoko trenirali, iz dana u dan... baš baš žestoko. Sada je raspored zgusnut, neke stvari možeš da kontrolišeš, neke ne možeš. Naravno i dalje jako treniramo, ali ako igramo na nivou na kom se očekuje i poštujemo plan, onda je trening dosta lakši, ne moramo da ponavljamo neke situacije jer sve teče po planu, svi znaju šta treba da rade i tako je trenutno, ali verujte mi... trener Obradović nema nikakav problem da to istog momenta promeni čim oseti da nešto ne valja i onda krećemo ponovo jako.

Foto: Starsport

 

Ako sve onako kako smo zamišljali, u petak uveče gledaćemo još jedan večiti derbi.

- Kada sam dolazio znao sam o rivalitetu Zvezde i Partizana jer se to prosto zna u košarkaškom svetu, ali ne možeš da shvatiš šta to zapravo znači za ljude u Srbiji dok ne zaigraš taj meč. Čak i kada šetam po Beogradu, ljude mi prilaze i svi samo žele da pobedimo Zvezdu. Tako da mi je vremenom postalo... kako da se izrazim... još važnije da pobedim Crvenu zvezdu jer to znači navijačima, a naravno i oni su naš najveći rival i to otvara vrata trofejima. Slično će sada biti i Kupu. Naravno tu je još timova o kojima moramo da razmišljamo i protiv kojih ćemo sasvim sigurno igrati našu agresivnu košarku, ali sam svestan da svi pričaju kako ćemo ponovo igrati protiv Zvezde. Ne želimo samo da pobedimo Zvezdu, to je jedna stavka, glavni cilj je trofej

Košarkaši Partizana igraće večeras od 18 sati protiv ekipe Spartaka u četvrtfinalu Kupa Radivoja Koraća u Nišu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading