SUĐENJA SE RAZVLAČE, PRESUDE PADAJU: Predsednik Višeg suda u Beogradu na ključna mesta postavio SVOJE ljude!

Autor: E. S. T.

Vesti

14.11.2020

06:04

Pljuje na vlast, državu, tužilaštvo, policiju, maltretira kolege, a u njegovom sudu procesi se godinama razvlače, presude po žalbama padaju kao zrele kruške, a teškim kriminalcima izriču se kazne na ivici zakonskog minimuma.

Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Stepanović

U ovom opisu, svako ko je iole upućen u situaciju u srpskom pravosuđu bez greške će prepoznati lik i delo Aleksandra Stepanovića, predsednika Višeg suda u Beogradu. Upravo na ove okolnosti Srpski telegraf mu je juče poslao pitanja, na koja nam, kao ni na ona poslata pre dva dana, nije odgovorio.

Podsetimo, u intervjuu za KRIK, Stepanović se obrušio na sve druge, dok je sebe hvalio na sva usta. Stvari, međutim, ne stoje ni izdaleka tako i to ne govore bilo čije ocene, već brojke o radu njegovog suda.

Tako je, na primer, gotovo 600 odluka Višeg suda u Beogradu za samo godinu dana ukinuo Apelacioni sud. Iz zvaničnog izveštaja Vrhovnog kasacionog suda vidi se da je samo tokom prošle godine pala čak 591 odluka Višeg suda. Procentualno, svaka šesta. Statistika drugih sudova istog ranga, čisto radi poređenja, neuporedivo je bolja. Tako je ukinuto 10,86 odsto presuda vranjskog suda, 11 odsto presuda zaječarskog, 5,47 odsto Višeg suda u Kraljevu, tri odsto niškog i tako dalje.

Pritisak na sudije

Pojedine sudije (Natalija Bobot, Vladimir Vučinić, Slobodan Trešnjev...) žalile su se javno da je Stepanović vršio pritisak na njih u radu, zbog čega su neki od njih pobegli u advokaturu.

Izvori našeg lista, upravo iz Stepanovićevog Višeg suda, ovakve poražavajuće brojke, između ostalog, objašnjavaju i činjenicom da Stepa, kako voli da ga zovu, ima više nego skromno iskustvo u sudnici. Valjda je zato u intervjuu za KRIK pokušao da se pohvali predmetima u kojima je učestvovao. Ipak, uspeo je da ih nabroji svega dva-tri, sa ne baš poznatim akterima.

S druge strane, među ukinutim presudama su i one izrečene u veoma bitnim predmetima, poput slučaja ubistva vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije.

Haos u Višem sudu ne čudi ni zbog, malo je reći, čudnog kadriranja koje sprovodi Stepanović. Kao što smo već pisali, na sva važnija mesta postavio je svoje ljude. Princip je uvek isti: on ih gura i protežira u karijeri, a onda ih postavlja na bitne pozicije.

Neke od poruka i laži Stepanovića

* u intervjuu za KRIK

- Da se ne lažemo, mi nemamo nijedan slučaj visoke korupcije u Višem sudu

- Tužilaštvo je odgovorno što se ne sudi korumpiranim političarima

- Kad čitate intervju koleginice Zagorke Dolovac (republički javni tužilac, prim. aut.), mislite da živite u jednoj zemlji skandinavskoj, blagostanja

- Ja sam bio na porodičnom ručku, nisam imao pojma da će me ovlastiti da ja odlučujem ko može da se prisluškuje

- Politički pritisak se ogleda u jednom frekventnom komentarisanju sudskih postupaka

- BIA i tabloidi su se okrenuli protiv mene zbog stavova koje sam iznosio na sesijama koje su organizovali međunarodni subjekti

- Nikada nisam vršio pritiske na kolege

- Nikada nisam zaposlio nečijeg sina ili ćerku

CRNO NA BELO

Srpski telegraf došao je i do podataka o Stepanovićevoj povezanosti sa sudijom M. M. (svi podaci poznati redakciji) iz jednog beogradskog suda. Naš list postavio je predsedniku suda konkretna pitanja o tome koliko je puta išao na seminare zajedno sa ovom sudijom, da li su na tim seminarima ostajali duže nego što traje zvanični deo i da li protežira pojedine njoj bliske kadrove u svom sudu, međutim, odgovor nismo dobili.

- Najmanje dve bliske prijateljice sudije M. M., koje su u Višem sudu, napreduju bukvalno brzinom svetlosti, a gura ih Stepanović. Koliko su bliske sa M. M., može se videti i po zajedničkim slikama na njenom Instagram profilu - kaže za Srpski telegraf izvor iz Višeg suda.

Kada smo pozvali M. M., ona nam je u telefonskom razgovoru samo kratko rekla da Stepanovića poznaje kao kolegu, dok se privatno ne poznaju.

SKANDAL: Stepa i žena izdavali kuću advokatima

Posebno svetlo na rad Aleksandra Stepanovića predstavlja saznanje da su on i supruga izdavali deo njene kuće za rad advokata, među kojima je najpoznatije ime Aleksandra Đorđevića, kasnije direktora BIA, a sada ambasadora Srbije u Sarajevu. Stepanović je ovo i priznao u razgovoru za KRIK, ne videvši ništa čudno što njegova porodica zarađuje od nekolicine advokata, koji postupaju, između ostalog, i tamo gde on presuđuje.

- To nije kuća, to je sastavni deo stambene zgrade, ali imamo dvorišni deo. U pitanju je poslovni prostor, ne vodi se kao stan. Đorđević je napustio pravosuđe, bio je u jednoj advokatskoj kancelariji. I onda se rodila ta ideja, budući da je moja supruga nasledila taj objekat i da je bio upražnjen. Supruga i ja smo imali primanja iz budžeta i to je nama zaista predstavljalo teret. Ponudili smo Đorđeviću to da li bi hteo, pošto je mlad, pošto se odvojio. Nismo imali novca da sređujemo, tada je to bilo u devastiranom stanju i onda je tu postojao nekakav dogovor o korišćenju bez nadoknade, uz obavezu održavanja i plaćanja svih komunalnih troškova između supruge i njega. Moja supruga je takođe pravnica i završila je isti fakultet kao i nas dvojica - ponudio je Stepanović krajnje neuverljivo objašnjenje.

A na pitanje: "Zar nije problematično to što ste vi bili sudija, a on je tada kao advokat koji brani optužene pred sudom iznajmljivao taj prostor od vaše supruge", odgovorio je još nemuštije:

- Ja nemam veze sa prostorom, budući da je vlasnik prostora supruga. Nisam ja vlasnik.

Komentari (0)

Loading